Autor Tanjug | Objavljeno 26.01.2012. u 05:56

Američki Federalni istražni biro (FBI) namjerava da razvije sistem za rano upozoravanje baziran na materijalu dostupnom na društvenim mrežama, odnosno aplikaciju koja bi trebalo da pruža informacije o mogućim domaćim i globalnim prijetnjama, unijete u mape “uz korišćenje tehnologije hibridne web aplikacije”.

Centar za strateške informacije i operacije (SOIC) pri FBI postavio je 19. januara na svoj sajt dokument u kojem poziva kompanije zainteresovane za izradu takvog sistema da predlože moguća rješenja, uključujući procjenu troškova, navodi BBC.

“Društveni mediji su glavni izvor informacija jer su postali prvi odgovor na ključne događaje i prvo upozorenje na situacije koje se eventualno razvijaju”, navodi se u tekstu.

U dokumentu se precizira da bi nadzorna aplikacija trebalo da prikuplja informacije iz “otvorenog izvora” i da omogućava automatizovano pretraživanje i preuzimanje informacija sa društvenih mreža, uključujući “Facebook” i “Twitter”.

Planirani sistem bi, prema dokumentu, takođe trebalo da prikazuje različite stepene prijetnji u vidu upozorenja na mapama, možda uz korišćenje različitih boja kako bi se napravila razlika među prioritetima, a “Googleove” 3D mape i “Yahoove” mape navedene su kao “poželjna” rješenja.

Pored različitih stepena prijetnji, nadzorni sistem bi trebalo da prikazuje i širok niz domaćih i globalnih podataka o terorizmu.

FBI je naveo da bi takve informacije bile korištene za predviđanje mogućih akcija “loših aktera” i otkrivanje slabih tačaka sumnjivih grupa.

“Informacije postavljene na web sajtovima društvenih medija su javno dostupne i dobrovoljno kreirane”,  je FBI. Pod nadzor bi trebalo staviti web sajtove “YouTube”, foto servis “Flickr” i “ltstrending.com” – sajt koji prikazuje popularne linkove postavljene na “Facebooku”.

Grupa koja se zalaže za zaštitu privatnosti “Privacy international” sa sjedištem u Londonu izrazila je zabrinutost zbog posljedica takvih aktivnosti.

“Svrha društvenih mreža je da međusobno povezuju ljude – ako jedna osoba postane meta policijskog nadzora, onda će i desetine, čak i stotine drugih, nedužnih korisnika takođe biti podvrgnuti nadzoru”, izjavio je direktor te organizacije Gas Husein (Gus Hussein).

“Ne mora da znači da ćemo biti bezbjedniji ako policija raspolaže sa više informacija. S druge strane, policija bi mogla postati pretrpana gomilom ličnih informacija, koje su dragocjene onima kojih se tiču, ali su beskorisne u svrhe sprečavanja krivičnih djela”, ocijenio je Husein, navodi BBC.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *