“Jedini način da srušite ovaj program je da srušite cijeli internet”, rekao je dr. Pouwelse s tehnološkog Sveučilišta Delft, prenosi portal Net.hr.

Ovaj projekt je izravan odgovor na pokušaje vlade mnogih država da, u sklopu svoje borbe protiv piratstva glazbe, filmova i knjiga, ugase stranice za dijeljenje datoteka (‘file-sharing’), u sklopu kojega je pokrenut i kontroverni sporazum ACTA, protiv kojega su ovih dana organizirani protesti širom europe.

Podsjetimo, američka vlada ugasila je internetsku stranicu za razmjenu sadržaja Megaupload zbog kršenja autorskih prava. FBI je uhitio osnivača Megauploada Kima Schmitza, Nijemca poznatog pod nadimkom Kim Dotcom te još troje njegovih kolega. Optuženi su za kršenja autorskih prava, udruživanje radi pranja novca i reketarstvo. Optužnica ih također tereti za spletkarenje kojima je vlasnicima autorskih prava otuđeno više od 500 milijuna dolara te prikupljeno više od 175 milijuna dolara od pretplate i oglašavanja.

Takav vid borbe protiv piratstva neće neće biti efikasan kada je u pitanju Tribler. Tribler je, naime, varijanta popularnog BitTorrent softvera za razmjenu datoteka, ali je posebno dizajniran kako bi ostao online u svim uvjetima – uključujući napade koje bi mogli poduzeti vlasti ili organizacije koje se bore protiv piratstva.

“Tribler je dizajniran kako bi održao BitTorrent na životu, čak i onda kada sve torrent tražilice, indeksi i trackeri budu offline”, navodi se na file-sharing portalu Torrentfreak.

Nakon gašenja Megauploada, druge stranice za razmjenu sadržaja su brzo reagirale: popularna stranica BTJunkie je zatvorena, kao i neki drugi servisi za dijeljenje datoteka kao što su Filesonic, Wupload, Filejungle…

Ipak, Tribler bi mogao sve napore američke vlade učiniti beskorisnim. Naime, ne postoji središnja točka za napad. Korisnici koji imaju instaliran ovaj softver dijele datoteke jedni s drugima bez da “popis stranica” hosta datoteke. Tehnologija je već šest godina u testnoj fazi i nikada još nije bila offline, čak ni na jednu sekundu, kaže njezin tvorac za TorrentFreak.

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *