IslamBosna.ba – Sud u Strazburgu je u četvrtak, 4.12., podržao odluke jedne francuske škole koja je izbacila učenice jer su nosile hidžab, govoreći da ovaj postupak nije kršenje ljudksih prava. Kako je prenio Reuters, Evropski sud za ljudska prava je rekao: "Sud je uočio da je svrha restrikcije na ispoljavanje vjerskih ubjeđenja podnositeljki tužbe pridržavanje sekularnih principa u državnim školama." Jedanaestogodišnjakinja i dvanaestogodišnjakinja su izbačene iz škole 1999. nakon što su odbile da skinu svoje hidžabe tokom nastave sporta. Škola je tvrdila da hidžab nije u skladu sa časovima fizičkog obrazovanja. Učenice su njihov slučaj iznijele pred Francuski sud, koji je podržao odluku škole. Zatim su su žalbu da je njihova škola prekršila pravo na ispoljavanje vjerskih ubjeđenja i na obrazovanje iznijele pred Evropski sud.

Zabrana hidžaba u francuskim državnim školama u 2004. pokrenula je vatrene debate u vezi sloboda i jednakosti u ovoj evropskoj zemlji. Prema islamu, hidžab je obavezan dio odjeće, a ne samo pokazatelj vjerske pripadnosti. U Francuskoj živi oko sedam miliona muslimana, čime je ova zemlja zemlja sa najvećom muslimanskom manjinom.

Pridržavanje sekularizma

Sud u Strazburu je rekao da postupak ove škole nije diskrminantan. Dodao je da je odluka škole zasnovana na pridržavanju sekularnih principa, a ne na neodobravanju vjerskih ubjeđenja ove dvije djevojčice.

Evropski sud je rekao da je škola tražila načina da uskladi interese djevojčica sa sekularnim modelom Francuske: "Jasno je da je vjersko ubjeđenje podnositeljki žalbe u potpunosti uzeto u obzir (?!) u vezi sa zahtjevima čuvanja prava i sloboda drugih te javnog reda."

Od zabrane hidžaba u Francuskoj, isti je u centru pažnju na Zapadu. Prošle godine, jedna djevojčica iz Kanade je izbačena sa nacionalnog turnira u džudu jer je nosila hidžab. Slično se desilo u Kvebeku, u martu prošle godine, kada je jedna 11-godišnja djevojčica udaljena sa fudbalske utakmice.

 

Izvor: IslamOnline.net

Leave a Reply

*

captcha *