“Ovo je veoma čudna odluka,” izjavio je Ibrahim Hooper, glasnogovornik udruženja za ljudska prava u Vašingtonu, Vjeća za odnose Amerike i islama, za novine Boston Glob, u srijedu 6. januara.

“Nepoznato mi je odakle je došla ova odluka. Jedino šta možemo da zaključimo iz ovoga je da je ovo specifično namijenjeno za muslimane.”

Fakultet farmaceutskih i medicinskih nauka je izdao odluku da zabrani učenicima i ostalima da ulaze na kampuse fakulteta noseći odjevni predmet koji skriva lice, uključujući i nikabe i burke koje nose muslimanke.

Čelnici fakulteta su rekli da je ovo pravilo, koje je stupilo na snagu 1. januara, donešeno kako bi promovisalo sigurnost, i stupilo je na snagu nakon periodične provjere nivoa sigurnosti u javnosti na ovom privatnom fakultetu.

“Ovo je jedna mjera javne bezbijednosti koju smo htjeli da uvedemo da bi očuvali sigurnost na kampusu,” rekao je Majkl Rati, glasnogovornik fakulteta u Bostonu, Vorčesteru i Mančesteru.

“Ovo se ne odnosi ni na jednu grupaciju ili na pojedinca.  Ovo se odnosi na sve studente uposlenike.”

Međutim, muslimani su ubijeđeni da je ovaj potez ništa drugo no vjerska diskriminacija naspram muslimanki koje praktikuju pokrivanje lica iz vjerskih razloga.

“Ja misilm da imamo dvije muslimanke koje nose vela na svojim licima, i to ih je natjeralo da nešto urade po tom pitanju, jer im nije bilo ugodno s njima,” rekao je Hooper.

Pa čak i zagovarači bezbijednosti kao što je Džonatan Kasa, izvršni direktor Bezbijednost na kampusu,  organizacija koja se bori za bezbijednost na fakultetima širom Sjedinjenih Država, ne podržavaju ovu zabranu, jer se plaše da je ovo kršenje ljudskih prava u ime bezbijednosti.

Nelegalnost

Udruženja za prava građana i aktivisti fakulteta se također protive ovoj zabrani fakulteta pozivajući se na američki ustav, te da se ovdje krši ustavi di a se s tim krše ljudska prava.

“Ovo je vjerovatno jedna vrsta nelegalne zavrzlame,” rekla je Sara Vunš, advokat za Uniju civilnih prava u državi Masačusets, za novine The Globe.

Hooper je potvrdio da nije upoznat da li slične zabrane postoje drugdje na američkim fakultetima.

On je dodao manji dio muslimana vjeruje da je nošnja vela preko lica obavezna, ali da će ih ovakve zabrane natjerati da se ne osjećaju Amerikancima.

“Ako ovo dođe do suda, smatram da će žene pobijediti, jer imaju legalno pravo na to.”

Udruženje muslimana CAIR je izjavilo da ova zabrana treba da izuzme one koji nose veo na licu iz vjerskih razloga, kao što je slučaj s nekim muslimankama, tako da se ne ugroze njihova vjerska prava.

Kao što ovaj fakultet ima neke od izuzetaka što se tiče zdravlja studenata, oni bi također trebali da naprave izuzetak za vjerske razloge, naglasio je Hooper.

” Ljudi bi trebali da imaju pravo da praktikuju svoju vjeru onako kako misle da je najbolje za njih, bez da im drugi govore kako da to čine.”

 

minber.ba/islamonline

Leave a Reply

*

captcha *