Nastavak izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji prošle godine je bio posebno zabrinjavajući, saopštili su šefovi diplomatija zemalja Evropske unije.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Briselu, oni su potvrdili posvećenost dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci odbijaju da se vrate za pregovorački sto dok Izrael ne zaustavi širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu. Međutim, pregovarači dve strane su počeli razgovore u jordanskoj prestonici Amanu, u pokušaju da pronađu formulu za obnovu pregovora koji su u zastoju od kraja septembra 2010. godine.

Ministri EU su pozdravili napore Jordana i apelovali na Palestince i Izraelce da “iznesu sveobuhvatne predloge o granicama i bezbjednosti”, na šta ih je pozvala četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika koju čine EU, SAD, UN i Rusija.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ashton danas stiže u Izrael, gdje će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom i odvojeno na Zapadnoj obali sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom.

Njena posjeta će, takođe, uključiti obilazak pojasa Gaze, najavili su zvaničnici EU.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *