U godišnjem izvještaju o zemljama koje žele da postanu članice, koji će biti objavljen sljedećeg mjeseca Evropska komisija će izraziti želju da nagradi Srbiju, jer je ove godine uhapsila preostale osobe optužene za ratne zločine, rekli su ovi izvori.

Komisija će u izvještaju uvažiti napore koje je Beograd uložio u reformisanju državnih institucija i borbi protiv korupcije i kriminala.

Diplomate navode da, zbog tenzija u odnosima Srbije i Kosova, EU nije spremna da počne pregovore o članstvu, koji bi mogli da potraju godinama dok Srbija ne postane članica.

“Prilično je sigurno, Komisija će preporučiti status kandidata za Srbiju, ali će postaviti seriju uslova za otvaranje pregovora”, rekao je diplomata EU koji je želio da ostane anoniman.

Drugi visoki diplomata dodao je da bi Komisija mogla da podijeli svoju preporuku na dva dijela. “Mogla bi da počne sa statusom kandidata, ali da odgodi davanje preporuke za datum početka razgovora”, rekao je ovaj izvor.

On je dodao da je “Srbija uložila generalno pozitivan trud u vezi sa reformama”, ali da problem predstavlja pitanje Kosova.

Diplomate kažu da bi ovakva preporuka Evropske komisije mogla da naiđe na protivljenje pojedinih članica Unije, poput Njemačke, koja želi da vidi dalji napredak u vezi sa Kosovom.

Drugi izvori rekli su da bi planovi mogli da budu izmijenjeni u narednim sedmicama ako bi se situacija između Kosova i Srbije dalje pogoršala.

Diplomate navode da bi Komisija, kao uslov Beogradu, mogla da zatraži dokaz da se rezultati razgovora u Briselu potpuno primjenjuju. Među ostalim uslovima mogle bi da se nađu antikorupcijske reforme.

Komisija bi mogla da preporuči, kažu dalje diplomate, da se procjena sastavi u narednim mjesecima, prije sljedećeg izvještaja o napretku procesa proširenja Unije za 12 mjeseci.

 

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *