Kandidaturu penzionisanog generala VRS Novaka Paprice za načelnika općine Foča Bošnjaci u ovom gradu dočekali su sa zebnjom da će se na političku scenu vratiti izvršioci politike Radovana Karadžića, koji su ih protjerali iz njihovog grada.

Kandidat SNSD-a, tada aktivni oficir JNA, u Foču je iz Beograda stigao u julu 1993. godine, gdje je preuzeo komandu nad 111. brdskom brigadom. Posebno se istakao u akciji okupacije Rogoja, Trnova i Bjelašnice 13. jula 1993. Nakon što su 1. avgusta 1994. godine 111. i 112. brigada u Foči objedinjene u 111. hercegovačku brigadu, Paprica je nastavio obavljati dužnost komandanta.

– Bošnjaci su Foču napustili krajem 1992., ali u KPD, na Brionima i drugim logorima Bošnjaka je bilo skoro do 1994. godine. Veliki broj njih je nestao i do danas se ne zna gdje su njihova tijela i gdje su pobijeni – kaže jedan od povratnika u Foču.

U međuvremenu, s predizbornih plakata u Foči general Paprica obećava "objedinjavanje svih stručnih snaga, bez obzira na stranačku, nacionalnu i vjersku opredijeljenost" i posebno računa na podršku saboraca koji ga, navodi, kao karakternog poznaju iz najtežih vremena.

Zdravko Krsmanović, načelnik općine Foča i kandidat Socijalističke partije na lokalnim izborima, kaže za "Dnevni avaz" da smatra kako svako ima pravo da bira i da bude biran, ali da kandidature ljudi koji su imali istaknutu ulogu u prošlosti više govore o političkim partijama koje takve ljude predlažu. Krsmanović još poručuje da će rezultati u Foči 5. oktobra sigurno mnoge iznenaditi.

Odlikovan Karađorđevom zvijezdom

Rođen u fočanskom selu Ljubina 14. januara 1954. godine, a školovan u bivšoj zločinačkoj JNA, Novak Paprica službovao je u 16 garnizona na području bivše Jugoslavije. Početak rata, kako saznaje "Dnevni avaz", dočekao je u Sloveniji, gdje je navodno zarobljen. Nakon oslobađanja vratio se u Beograd. U Foču je došao sa činom kapetana prve klase, a rat je završio kao potpukovnik. Magistar i doktor vojnih nauka, nakon rata unaprijeđen je u čin generalmajora, a od 3. novembra 2003. komandovao je Petim korpusom VRS na Sokocu. Odlikovan je Karađorđevom zvijezdom i ordenom za hrabrost.

Autor: Al. B.
Avaz 

Leave a Reply

*

captcha *