Festivalski ambijent upotpunili su članovi prijepoljskog hora „Ljiljan“, a nakon iftara prisutnima su se obratili domaćin Hazbija Kalač, predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

Glavni muftija je posebno naglasio zadovoljstvo što je imao priliku da iftar provede u Bijelom Polju, među Bošnjacima južnog Sandžaka te dodao da su Bošnjaci ovog područja gubljenjem vjerskog gubili i nacionalni identitet.

Zukorlić je u obraćanju potcrtao da su “Bošnjaci u Crnu Goru unijeli svoju historiju i tradiciju, svoju teritoriju i svoju naciju, te je zato nedopustivo da budu tretirani kao neko ko će se koristiti kao dopuna nekom drugom narodu”. On je poručio čelnicima Bošnjačke stranke i DPS-a da ispoštuju Ugovor koji su potpisali o Sandžaku kao prekograničnoj regiji.

„Tražimo, između ostaloga, ono što je potpisao predsjednik BS-a i tadašnji predsjednik DPS-a Rafet Husović i Milo Đukanović. Znam da će mi reći poslije ovoga da se bavim politikom. Ali moja uloga je da podsjećam ljude kada na nešto zaborave. Oni su potpisali taj sporazum, nisam ja. I ja kao Muftija sam dužan da štitim istinu i da ne dozvolim da je prekrije prašina.

Taj ugovor je bio zalog da Bošnjaci daju glasove za nezavisnost Crne Gore. Prema tome Bošnjaci nisu ovdje švedski sto za podkusurivanje. Bošnjaci su unijeli u nezavisnu Crnu Goru svoju historiju, teritoriju, sebe kao naciju i taj Ugovor o Sandžaku kao prekograničnoj regiji. Zato pozivam i prozivam i gospodina Mila Đukanovića i gospodina Rafeta Husovića kao potpisnike da ne sklanjaju taj sporazum već da ga ispoštuju.

Također, od Vlasti u Crnoj Gori tražimo da Bošnjake općenito ne smatraju kao materijal za popunjavanje izvjesnih nedostataka u broju drugih nacija. Samo nama se dešava da se vrši popis na četiri kolone. Nemojmo to dopustiti. Zašto je intencija dam se izbriše teritorija Sandžak. Ako dopsutimo da mi izbrišemo svijest o Sandžaku, dolazimo na politički status Roma. I onda će se svi nama baviti kao ugroženom vrstom, proglašavati nam dekade a mi propadati. Jer onaj koji nema teritoriju pod nogama kao autohton narod njemu prijeti potpuni prestanak.

Prema tome, braćo i sestre, ne dajte svoje vjere, ne dajte svoje nacije, ne dajte svoga Sandžaka i ne dajte svoje slobode.“

„Sve nam se čini da ona kama Šahovića ili Srebrenice visi nad našim glavama. Pa nam govore: ‘Ne spominji da si Bošnjak’, ‘Smanji da si musliman’, ‘Selami se tiho’, itd. Nemojte braćo i sestre. Ako mislite da ćete se udobrovoljiti dželatu odricanjem sebe, nećete. Historija je potvrdila da što si bliže dželatu više si u riziku. Zato se malo odmaknite.”

 

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *