Premijer Republike Turske Erdogan je, u toku posjete glavnom gradu Pakistana Islamabadu, gdje predvodi tursku delegaciju na ovogodišnjem samitu D-8, izjavio da niko nema pravo mirno posmatrati krvoproliće u regiji.

„Niko i nijedna država nema pravo niti smije da zbog vlastitih interesa mirno posmatra krvoproliće u regiji i da tako podržava daljnje stradanje nedužnih ljudi. Posebno pozivam članice D-8 da zauzmu oštar stav prema svim pitanjima koja prijete miru i sigurnosti u regiji“, poručio je Erdogan.

Ističući važnost D-8 grupe, Erdogan je kazao da se dobrom saradnjom zemalja članica posljedice globalne ekonomske krize u regiji mogu svesti na minimum.

„Brojimo oko milijardu stanovnika zajedno. Dobrom solidarnošću i saradnjom možemo igrati važnu ulogu u svijetu. Mir, stabilnost i prosperitet regije je odgovornost svih nas zajedno. Zbog ratova u regiji, terorizma i nesporazuma nemoguće je zasebno graditi bilo kakav razvoj i sigurnost bilo koje zemlje u regiji. Svi mi imamo odgovornosti jedni prema drugima“, poručio je Erdogan.

Uvodni govor na samitu zemalja D-8 održao je predjednik Nigerije Goodluck Jonathan, a nakon njegovog obraćanja Nigerija je predala funkciju predsjedavajuće zemlje D-8 Pakistanu.

Za govornicu su potom izašli predstavnici svih zemalja članica D-8 i govorili o aktuelnim pitanjima u regiji i svijetu i ulozi grupe D-8 u njihovom rješavanju.

Grupu D-8 (Osam zemalja u razvoju) čine, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Malezija, Nigerija, Pakistan i Turska.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *