IslamBosna.ba- Yasin Aktay, savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajjiba Erdoana obratio se saudijskom kralju Selmanu u otvorenom pismu  i pozvao ga da odustane od egzekucije jednog broja alima, koji su u saudijskim zatvorima više od godinu dana, a o čemu pričaju mediji.

“Želim vam se obratiti u mubarek mjesecu ramazanu, bez ikakvog službenog tituliranja, kao siromašnom slugi dvaju svetih harema, Meke i Medine, kojih ste vi čuvar. Kao što znate, skrbništvo nad ovim svetim mjestima je plemenit posao. Kao što znate, to se ne sastoji samo od pukog održavanja i popravke dva grada, i što je još važnije to je odgovornost prema svim članovima muslimanske zajednice koji to mjesto smatraju svetim”, počeo je Aktray svoje obraćanje kralju Selmanu.

On dalje dodaje da su ova dva plemenita grada dvije svete kuće svih muslimana, i da preuzimanjem skrbništva nad njima, kralj Selman je preuzeo veliki zadatak koji zahtijeva da bude odgovoran čak i kada bude nanesena šteta čak jednoj vlasi s muslimanske glave

“Veliko bogatstvo i blagodati koje vam je Allah podario dali su vam više nego dovoljno mogućnosti da ispunite ovu odgovornost u najvećoj mogućoj mjesti. Tragična kontradikcija između bogatstva pod vašom odgovornošću i stanja muslimana pate od gladi i siromaštva širom svijeta privlače svačiju pažnju. Allah, vlasnik dvaju svetih gradova kojih ste vi čuvar, kaže da siromah ima pravo nad bogatstvom kojeg imamo”, piše dalje Aktay obraćajući se saudijskom kralju.

“Idemo dalje. Neka muslimani i dalje gladuju, Allah je Onaj koji sve daje. On je onaj koji nam daje priliku da pružimo ruku i pomognemo onima koji su manje sretni od nas i na taj način se pročistimo i podignemo svoje deredže kao muslimana. Oni koji iskorsite tu priliku će se spasiti i očistiti. Inače, naravno da je Allah taj koji opskrbu daje, ali mi samo propuštamo priliku”, piše Aktay.

Aktay, u svome pismu dalje kaže: “Razlog zbog kojeg vam se, na ovaj način, obraćam je moja želja da vas upozorim da ste se približili velikoj opasnosti, opasnosti koja može ugroziti vaš i dunjaluk i Ahiret. Budite sigurni da vam želim samo dobro i sreću. Ne gajim prema vama nikakvo neprijateljstvo. Međutim, kao brat, upozoravam vas da će vam ono što ste lično i nedavno objavili donijeti veliku nesreću.”

Također, Aktay je istakao da “moguće da vaš sin, prijestolonasljednik Muhammed b. Selman pozitivna osjećanja prema meni zbog onoga što je bilo u slučaju Hašugdži, te pokušava da me prikaže kao vašeg neprijatelja i neprijatelja vaše zemlje, ali, potpuno iskreno, tako mi Allaha, ne želim vam ništa loše. Insistiranje na pravdi u ovom slučaju, nije napad na vas….Nikada nismo smatrali da je zahtijevanje pravde po pitanju Hašugdžija način na koji vam nanosimo zlo. To je slučaj osobe koja je okrutno i divljački ubijena. Pravda zahtjeva da se pronađe i kazni ko god ga je ubilo ili naredio da ga ubiju. Pravda, kada je zadovoljena, je ono što će nas osvijestiti, čak iako je protiv nas samih i naših voljenih”, navodi Aktay.

Aktay navodi dalje da ono što će donijeti Saudijskoj Arabiji nesreću, također, neće usrećiti ni Tursku.
“Ono što će vam donijeti nesreću jeste pogubljenje islamskih alima, kao što je nedavno najavljeno”, piše Aktay aludirajući na šejha Selmana el-Audu, Aud el-Karnija i Alija el-Umerija.

Svaki učenjak, alim je, sam po sebi svijet-alim, a ubistvo jednog alima je kao i ubistvo čitavog svijeta: “Sjetimo se odredbe koju je Uzvišeni odredio Benu Israilu: “Ko ubije nevinu osobu, kao da je pobio čitav svijet.” A Kabilov zložin bio je razlog njegovog uništenja.”

Ubistvo jednog učenjaka, ističe Aktay, sliči ubistvu poslanika, a Allah je prokleo Benu Israilćane zbog ubistva nedužnih poslanika.

“Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne kažem oprostite alima i nemojte ih ubiti. Ja jednostavno kažem nemojte žrtvovati sebe ubijajući njih”, piše Aktay.

Govoreći o optužbama protiv šejha el-Aude, Aktay je istakao da je nedavno imao priliku lično se susresti sa šejhom el-Audom: “Čitao sam njegove knjige i slušao njegova predavanja. Kunem se Allahom, ovaj čovjek nema ni minimum ekstremizma, za koji ga optužujete. U vrijeme kada je vaša zvanična ulema pozivala omladinu da idu u Afganistan, on je govorio: ‘Kakve veze imaju saudijski mladići sa Afganistanom? Kada je vaša zvanična ulema žestoko zabranjivala ženama vožnju automobila, on je govorio da su žene u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., jahale deve i da ne razumije razliku između prevoznog sredstva tada i danas.”

Aktay dalje piše: “Vaši zvanični alimi su izazvali animozitet kada su kazali da muslimani ne mogu prijateljevati sa nemuslimanima, dok je on kazao da budemo ljubazni i da se dobro slažemo s nemuslimanima koji ne gaje neprijateljstvo prema nama te da je mirni suživot s njima Allahova naredba”.

Optužbe da je el-Auda ekstreman je “velika potvora”, kazao je još Aktay.

“Nasuprot tome, on je iznimno saosjećajan i logičan islamski alim koji je islam učinio privlačnim mladim i modernim ljudima svojim prijatnim predavanjima”, dodao je on.

Obraćajući se saudijskom kralju kao Čuvaru dvaju časnih harema, Aktay dalje piše: “Imam osjećaj kao da ćete reći: ‘Moji građani i unutrašnji poslovi zemlje se vas ne tiču’. Naravno. Nećemo se miješati niti uplitati u vaše unutrašnje poslove uvažavajući bilo koju drugu temu. To nije naše i poštovat ćemo. Međutim, pitanje islamskih alima nije unutrašnja stvar. Alimi koji su u pitanju su priznati i cijenjeni od svih muslimana. Oni nisu vaši podanici, oni su naše zajedničko blago, oni čije savjete smo slušali, i koji su svjetionici svojim znanjem i stavom. Grijeh njihovog zadržavanja u zatvoru u razdoblju od sat vremena, a kamoli njihovo pogubljenje, je dovoljno da uništi cijeli život.

Ističući da Turska nije neprijatelj Saudijske Arabije, Aktay piše: “Vaši zvanični alimi otpužuju Tursku kako danonoćno sanja Osmanski halifat te da imamo neprijateljski stav prema Saudijskoj Arabiji čime potpiruju nered. Iskrenom Vam kažem, kunem se Allahom, Turska nije neprijatelj Saudijske Arabije. Budite sigurni u Tursku. Turska vam neće nauditi.
Ako vas uznemirava to što Turska vodi računa o muslimanskom svijetu, onda, molim vas, preuzmite vi to, ako iz toga proizilazi bilo kakva moć ili vodstvo, možete je imati. Kunem se Allahom, u tom slučaju imat ćete od Turske zahvalnost i poštovanje, i ništa više. Ali znajte da postoji brdo problema u muslimanskom svijetu koje je potrebno riješiti, pa riješimo ih zajedno”, piše Aktay.

Obraćajući se dalje kralju kao dragom i poštovanom Aktay privodi kraju pismo: “Učinite sebi uslugu u ovom mubarek mjesecu ramazanu. Prekinite s okrutnostima protiv Ahmeda bin Hanbela u svojim tamnicama. Vjerujte mi, takvo mučenje im uopšće neće naškoditi. Svaki od njih je već pretvoren u heroja. Možete ih ubiti ili nastaviti da ih držite u zatvoru, ali oni su ušli u historiju i njihove duše će nastaviti da proganjaju one koji su im to učinili u generacijama koje dolaze. Bilo koja dobrota s vaše strane neće biti u njihovu korist, već u vašu, budite u to sigurni. Stoga, spasite se od prokletstva plemena koja su ubila svoje poslanike.
Molim Allaha da vam podari uspjeh u svim vašim poslovima koja su u skladu sa Njegovim odobrenjem i nek’ vam podari dug život”.

IslamBosna.ba