IslamBosna.ba- Tokom pokušaja vojnog udara i svrgavanja turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana, propučistički piloti dva aviona F16 su imali Erdoanov avion na nišanu, ali ipak je bio u mogućnosti da i dalje leti.
Turski vođa se vraćao u Istanbul iz primorskog odmarališta Marmaris gdje je bio na odmoru nakon što je dio vojske pokušao državni udar u petak navečer zatvarajući most preko Bosfora, pokušavajući da preuzme glavni aerodrom u Istanbulu i šaljući tenkove na parlament u Ankari.
638“Najmanje dva aviona F16 presretala su Erdoanov avion dok je bio u zraku i na putu ka Istanbulu. Oni su zaključali radare na njegovom avionu kao i na dva druga aviona F16 koja su štitila predsjednički avion”, kazao je Reutersu  bivši vojni oficir upoznat sa dešavanjima.
Visoki dužnosnik Turske je potvrdio Reutersu da je Erdoanov poslovni avion uznemiravan dok je letio sa aerodroma u Marmarisu od strane dva aviona F16 kojima su zapovijedali pučisti ali da je uspio sigurno da stigne u Istanbul.

“Zašto nisu pucali je misterija”, dodao je on.
Drugi visoki zvaničnik je kazao da je predsjednički avion bio u ‘nevolji u zraku’ ali nije dao detalje.
Turski ministar pravde Bekir Bozdag je također dao detalje o najžustrijim trenucima pokušaja rušenja predsjednika Erdoana navodeći da je predsjednik rizikovao život nakon što je naredio pilotu da sleti tajno u Istanbul.
Govoreći u televizijskom intervjuu Bozdag je kazao da je Erdoan odlučio da ode u Istanbul i susretne se s turskim narodom koji je preplavio ulice čak iako je aerodrom Ataturk bio u velikoj mjeri pod kontrolom pučističkih vojnika.

“Erdoan je pitao pilota svog poslovnog aviona da li može sletjeti samo pomoću svjetla aviona i bez dozvole komandnog tornja”, kazao je Bozdag.
On nastavlja: “Pilot je kazao da može izvršiti slijetanje ali je upozorio Erdoana o mogućim rizicima. Predsjednik je onda naredio pilotu da leti u Istanbul a u međuvremenu turski narod je preuzeo aerodrom od pučističkih vojnika”.
Erdoan je kazao da su zavjernici državnog udara pokušali da ga napadnu dok je bio u turističkom odmaralištu Marmaris i bombardovali su mjesto neduguo nakon što ga je napustio.
“Izbjegao je smrt za nekoliko minuta”, kazao je drugi zvaničnik.

Oko 25 vojnika se spustilo konopcima iz helikoptera u hotel u Marmarisu pucajući, odmah nakon što je Erdoan napustio hotel u očiglednom pokušaju da ga zarobe, prenio je CNN Turk.
Premijer Binali Yildirim je također direktno bio na meti u Istanbulu tokom pokušaja vojnog udara i za dlaku je izbjegao, navodi zvaničnik bez pružanja detalja.

Internet stranica za praćenje letova prikazuje Gulfstream IV, poslovni mlažnjak turske vlade, kako uzlijeće sa aerodroma Dalaman, koji se nalazi na oko sat i petnaest minuta vožnje od Marmarisa, u 22:40 u petak. Na snimku je predstavljena putanja koju je avion prešao do Istanbula u vrijeme kada je svjedok Reutersa na aerodromu čuo pucnjavu prije nego što je avion sletio.

IslamBosna.ba