IslamBosna.ba – Predsjednik Turske, Redžep Tajjip Erdoan danas je, nakon izlaska iz jedne od istanbulskih džamija, dao izjavu za novinare u kojoj je istakao “da će obaviti nove konsultacije sa predsjednikom parlamenta, Ismetom Yilmazom u povodu raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.”

Predsjednik Erdoan je još izjavio: “Prema sadašnjim procjenama, datum novih izbora bit će 1. novembar ove godine,” a prenijela je turska državna agencija Anadolija na arapskom.

U toku iduće nedjelje, Erdoan će i zvanično zatražiti od premijera Ahmeta Davutoglua da formira vladu nacionalnog jedinstva koja će voditi državu do formiranja nove vlade.

Nakon junskih parlamentarnih izbora, vladajuća AK partija nije uspjela samostalno formirati vladu, pa su nešto više od dva mjeseca trajali pregovori sa opozicionim partijama CHP i MHP o mogućoj koalicionoj ili manjijskoj vladi. Obzirom da ove tri stranke nisu mogle usaglasiti svoje stavove, najviše oko vanjske politike i obrazovanja, premijer i mandatar nove vlade, Ahmet Tavutoglu je 18. avgusta vratio mandat predsjedniku Erdoanu.