IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan izjavio je u intervjuu za portugalsku televiziju RTP da je prilikom svoje zadnje posjete Saudijskoj Arabiji ponudio saudijskom kralju Selmanu formiranje turske vojne baze u Saudijskoj Arabiji.

Turski predsjednik je to kazao govoreći o turskoj vojnoj bazi koja je osnovana u Kataru, ističući da je taj projekat započet još 2014. godine i da je njegov cilj zaštita cjelokupnog Zaljeva.

Erdoan je dodao da do današnjeg dana nije dobio nikakav odgovor od saudijskog kralja u vezi ponude koju mu je izložio.

Turski predsjednik je još jednom kritikovao izolaciju Katara, ističući da ne priliči muslimanima da se na ovakav način odnose prema svojoj braći, posebno u blagoslovljenom mjesecu ramazanu. On je izrazio nadu da će do Bajrama biti iznađeno rješenje za ovaj problem, ističući da Turska nastoji, svojim diplomatskim aktivnostima, da dođe do pronalaska rješenja. Erdoan je još jednom ponovio da saudijski kralj, kao najstariji i najugledniji među zaljevskim liderima može jednim potezom riješiti ovu krizu i da očekuje od Saudije, kojoj i priliči da okonča ovu krizu još u ramazanu.

IslamBosna.ba