IslamBosna.ba- Pojedina mjesta u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je prije dvije sedmice nestao saudijski novinar Džemal Hašugdži su prefarbani, kazao je u utorak predsjednik Turske, Redžep Tajjip Erdoan.

Govoreći po prvi put nakon što je turska policija ušla u saudijski konzulat i pretraživala prostorije devet sati, Erdoan je kazao novinarima da su tražili toksične materije u konzulatu.

Turski dužnosnici su kazali za Reuters da vlasti imaju audio snimak koji pokazuje da je Hašugdži ubijen u konzulatu i da su dokaz podijeli sa zemljama poput Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država. Saudijska Arabija je negirala bilo kakvu ulogu u Hašugdžijevom nestanku.

“Nadam se da možemo donijeti zaključke koji će nam što je prije moguće dati razumno mišljenje jer istraga obuhvata puno stvari poput toksičnih materija i onih materijala koje su uklonjene prefarbavanjem”, kazao je Erdoan novinarima u Ankari.

Turski diplomatski izvor je izjavio da istražitelji planiraju proširiti svoju istragu u utorak na rezidenciju saudijskog konzula. Turski televizijski kanali su prethodno prikazali snimke kombija koji je napustio konzulat dva sata nakon što je Hašugdži nestao i koji se parkirao ispred konzulove rezidencije.

IslamBosna.ba