IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan govorio je na generalnoj skupštini Turskog ureda za vanjsku trgovinu (DEIK), gdje se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj, kao i u regiji.
Govoreći o turskoj umiješanosti u Siriji, Erdoan je kazao da neće dopustiti da terorizam u Siriji utječe na Tursku.

“Naši građani umiru u Gaziantepu i Kilisu. Mi smo odlučili toga dana da ćemo intervenisati. Sjeverna Sirija je područje opasnosti za Tursku. Mi vjerujemo da bi trebala postojati sigurna zona, oslobođena od terorizma. Ukoliko se to ne dogodi, Gaziantep će uvijek biti u opasnosti, Kilis i Sanliurfa također. Ali, šta je zapravo cilj nekih? Formirati državu na sjeveru Sirije. Neka se zna, nećemo dozvoliti da se formira jedna takva država”, poručio je Erdoan.
“Nema sumnje da su nas naši šehidi sve duboko pogodili, ali za komad zemlje koji zovemo našim domom, našom zemljom, mora biti i šehida i ranjenika”, kazao je Erdoan.

Predsjednik Turske je također govorio o nacionalnoj kampanji mobilizacije protiv terorizma, te kako kampanja nije definisana ratovanjem već također uključuje investicije i privredne projekte.
“Naš cilj da do 2023. godine budemo među 10 najvećih privreda jedino se može postići napornim radom. Kada govorim o mobilizaciji protiv terorizma, ne govorim o naoružavanju i izlasku na ulice”, kazao je Erdoan pojašnjavajući da borba protiv terorizma nije ograničena samo na ratovanje.
“Naš narod nikada neće zaboraviti privrednike koji podržavaju našu zemlju. Privrednici koji vjeruju našoj zemlji se bore protiv ekonomskih udaraca koje je naša zemlja pretrpjela”, nastavio je Erdoan navodeći da će Vlada nastaviti da podržava poslovne ljude i poduzetnike.

Erdoan je također komentarisao turske napore da uđe u EU.
“Odluka EU da ne prihvati potpuno članstvo Turske je u potpunosti politička. Tokom naših privatnih konsultacija, oni su rekli- ‘Vi ste muslimani, oni vas neće prihvatiti’. Ali, ukoliko ih pitate, oni imaju slobodu uvjerenja. Gdje? Ne možete narediti izgon na temelju etničkih čimbenika”, podsjetio je Erdoan.

Turski predsjednik je također kazao da je EU obećala od 1. jula obezbjediti tri milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj, ali da je do sada stiglo svega 677 miliona dolara. On je također istakao da se ne radi o novcu koji ulazi u turski budžet, već o sredstvima koja će biti direktno proslijeđena humanitarnim organizacijama.

“Gdje su tri milijarde eura koje su obećali? Nema ih! Osim toga, budžeti i BDP ovih zemalja su mnogo veći nego kod nas. Zašto ne dolaze? Jer oni nemaju takvu vrstu brige. Kod njih ne postoji briga za čovječanstvo, niti briga o žrtvama i potlačenima. Turska je ta koja o njima brine”, poručio je Erdoan.

On je se zapitao gdje je taj Zapad: “Gdje je taj bogati Zapad? Gdje je briga o ljudskim pravima? Kada je jedna životinja ugrožena naftom dižete svijet na noge. Na Sredozemlju je u 2016. godini poginulo blizu šest hiljada ljudi. Da li vas je briga za to? Ured za izbjeglice izdao saopćenje. Šta ima od toga? Kakve su mjere poduzete? Nema ih!”, rekao je Erdoan.

IslamBosna.ba