IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan napao je francuski satirični magazin Charlie Hebdo zbog njihovih provokativnih publikacija o islamu, navodeći da ovaj sedmičnik potiče mržnju i rasizam.

„Ovaj magazin je poznat po svojim provokativnim publikacijama o muslimanima, o kršćanima, o svima“, kazao je Erdoan u petak na sastanku sa privrednicima u Ankari.
„To se ne zove sloboda. To je jednako sijanju terora zadirući u slobode drugih. Toga bismo trebali biti svjesni. Ne postoji neograničena sloboda“, kazao je on.

Erdoan je kazao da muslimani očekuju iskazivanje poštovanja prema njihovom Poslaniku na isti način kao što oni vrijednuju poslanike judaizma i kršćanstva.

„Oni mogu biti ateisti. Ako jesu, onda će poštovati ono što je za mene sveto“, rekao je Erdoan.

„Ukoliko to ne urade, to znači da je to provokacija, koja je zakonom kažnjiva. Ono što oni rade jeste poticanje na mržnju, rasizam“, dodao je on.

U znak solidarnosti sa Charli Hebdo, turske novine Cumhuriyet objavile su četiri stranice francuskog magazina Charlie Hebdoa, prevedene na turski jezik, uključujući i pojedine karikature.

Iako Cumhuriyet nije odlučio da objavi naslovnicu Charliea dvojica novinara su objavila karikature u svojim kolumnama.

Erdoan je kazao da je objavljivanje ovakvih karikatura u većinski muslimanskoj Turskoj protiv zakona.

„U kojoj zemlji vi živite?“, upitao je Erdoan.

“Ono što ste uradili je protiv zakona. Vi pozivate na provokacije“

T24, turska internet stranica liberalnih pogleda, je objavila cijelo specijalno izdanje Charlie Hebdoa kako bi ‘podržala slobodu govora’ i ‘iskazala solidarnost protiv terora’. Sozcu i Yurt, turske novine objavile su također naslovnicu Charlie Hebdoa.

IslamBosna.ba