IslamBosna.ba- Predsjednik Turske Redžep Tajjip Erdoan je kazao u televizijskom intervjuu kasno u četvrtak da je bilo značajnih propusta u radu obavještajne službe uoči pokušaja vojnog udara prošlog petka i da će vojska ubrzo biti rekonstruisana.
U svom prvom intervjuu od proglašenja vanrednog stanja nakon neuspjelog vojnog udara, Erdoan je kazao da je moguć pokušaj novog vojnog udara ali da neće biti lahko, kazavši ‘mi smo oprezniji’.
“Jasno je da postoje značajne pukotine i nedostaci u našoj obavještajnoj službi, nema svrhe pokušavati prikriti ili poreći. Rekao sam to vođi nacionalne obavještajne službe”, kazao je Erdoan za Reuters u svojoj palati u Ankari koja je bila meta tokom pokušaja vojnog udaara.
Erdoan je dalje naveo da je tokom noći zvao ali da nije uspio dobiti šefa Nacionalne obavještajne agencije (MIT) Hakan Fidana.

On je kazao da će sastanak Vrhovnog vojnog savjeta (YAS), vrhovnog tijela oružanih snaga, koji je zakazan za 1. avgust, vjerovatno pomjeriti sedmicu ranije kako bi se nadgledalo rekonstruisanje. Vijećem predsjedava premijer, a uključen je i ministar odbrane kao i načelnik generalštaba.
Erdoan je dodao da sa novom strukturom vjeruje da će oružane snage dobiti svježu krv.

Erdoan se također osvrnuo i na smanjenje rejtinga turske valute kod međunarodne agencije za kreditni rejting Standard & Poor nakon propalog vojnog udara. On je kazao da je to bila politička odluka i kazao da je agencija za rejting ‘stala na stranu puča, a ne demokratije”. On je naveo da Turska više nije član Standard & Poor-a, i da oni nemaju pravo da daju izjave što se tiče turske ekonomije.
Erdoan je kazao da ne postoji problem likvidnosti u jakom finansijskom sektoru Turske.

IslamBosna.ba