IslamBosna.ba– Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao u petak da Islamska država Iraka i Šama (IDIŠ) nije regionalni već globalni problem otkako se strani borci iz cijelog svijeta pridružuju grupi.
“Ukoliko se strani borci iz Indonezije pridružuju IDIŠ-u onda to nije više samo sirijski problem”, kazao je Erdoan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim indonežanskim kolegom Joko Widodom nakon bilateralnog sastanka u Džakarti.
On je također kazao da nije samo terorizam stvorio globalnu krizu već je tu i problem ilegalne imigracije te je pozvao  sve zemlje da se zajedno bore protiv ovih problema.
Erdoan je izjavio da turska vlada nastavlja da se bori protiv problema stranih boraca a također je istakao da su njegove sigurnosne snage deportovale 1.600 stranih državljana zbog njihove navodne povezanosti sa IDIŠ- ovim militantima a najmanje 1.300 osoba je uhapšeno zbog istog. Turska je također zabranila da 16.000 osoba iz cijelog svijeta uđe na njihovu teritoriju kako bi spriječili protok stranih boraca u Siriju, kazao je Erdoan.

Erdoan je uputio svoje saučešće porodicama ubijenih policajaca u Širnaku, Adanu i Dijabakriu, te je obećao da će nastaviti borbu protiv terorističkih grupa- IDIŠ-a u Siriji i zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Iraku.
Turski premijer Ahmet Davutoglu je rano u petak najavio da će se operacije protiv PKK terorista nastaviti sve dok postoji prijetnja za nacionalnu sigurnost Turske.
Davutoglu je kazao predstavnicima nevladinih organizacija i državnih službenika iz cijele zemlje da su zračnim napadima turskih oružanih snaga uništena sva poznata skloništa PKK
Govoreći o pozivu na prekid vatre od terorističke grupe, Davutoglu je kazao: “Nećemo pristati na primirje ukoliko se naš narod ubija”. On je dodao da turska vlada neće dozvoliti vandalizam i narušavanje javnog reda i sigurnosti.

Turski premijer je upozorio da će turski odgovor na svaku vrstu terorističkih napada biti još jači.

IslamBosna.ba