IslamBosna.ba- Žene ne trebaju koristiti svoj posao kao izgovor da ne postanu majke, naročito nakon što je vlada pouzela korake da im pomogne u tom pogledu, kazao je turski predsjednik.
Govoreći na ceremoniji otvaranja zgrade koju će koristiti Asocijacija žene i demokratija (KADEM) u subotu u Istanbulu, Redžep Tajjip Erdoan je kazao: “Pozicija žene u poslovnom životu ne bi trebala baciti u sjenu njeno majčinstvo. Žena koja se uzdržava od majčinstva govoreći ‘Ja radim’ znači da ona u stvari odbija svoje majčinstvo. To je moj iskreni stav”.
Predsjednik Turske je također kazao da žena koja odbacuje majčinstvo i odrekne se održavanja vlastitog domaćinstva se suočava sa opasnosti da izgubi vlastitu slobodu, bez obzira koliko ona može biti uspješna u poslovnom životu.

On je kazao da žene sačinjavaju pola čovječanstva dok njeni majčinski instinkti je čine drugačijom od muškarca.
“Mi snažno odbacujemo prikazivanje muškaraca i žena kao suparnika ignorisanjem ove stvarnosti”, dodao je Erdoan.
Govoreći o zaposlenim ženama, Erdoan je kazao da njihov poslovni život ne može hendikepirati njihovo majčinstvo i podsjetio je da je turska vlada uvela ključne reforme kako bi podstakla žene da postanu majke.
“Mi smo pokrenuli brojne mogućnosti koje trebaju olakšati majčinstvo našim ženama, od dozvola za trudnoću, porod i dojenje do fleksibilnih radnih sati i obaveze da radna mjesta imaju vrtiće”, dodao je on.
Predsjednik Erdoan je kazao da su reforme pokrenute tokom njegovog mandata.
“Napravili smo zakonske propise koje štite žene na svakom polju”.

Tehnološke mogućnosti su utrle put da žene obavljaju svoj posao od kuće tako da mogu biti blizu svoje djece.
“Ukratko, apsolutno ne prihvatam da poslovni život bude alternativa majčinstvu”, zaključio je Erdoan.

IslamBosna.ba