IslamBosna.ba – Emir Kuvajta šejh Sabbah Ahmed es-Sabbah jučer je na konferenciji za novinare, sa američkim predsjednikom Trumpom kazao da je “posredništvo Kuvajta uspjelo spriječiti vojni napad na Katar”. On je, na zajedničkoj konferenciji u SAD-u istakao da je uspjeh kuvajtskog posredništva taj što je uspio spriječiti vojnu eskalaciju krize u Zaljevu, nakon što su Saudijska Arabija i još nekoliko arapskih zemalja početkom juna stavile Katar pod potpunu blokadu.

Komentarišući ove izjave kuvajtskog emira, katarski šef diplomatije Muhammed b. Abdurrahman Alu Sani je kazao da je “žalosno da su se i ovakve opcije našle na stolu”, navodeći da su one u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim pravom i mirnodobskom politikom.

U saopćenju Saudijske Arabije i i zemalja okupljene oko nje, koje je rano jutros prenijela bahreinska novinska agencija, izražava se žaljenje zbog takve izjave kuvajtskog emira i ističe da vojno rješenje nije niti će biti jedan od izbora. U saopćenju se ističe da blokada Katara nije pitanje samo Zaljeva, već se odnosi i na određen broj drugih arapskih i islamskih zemalja.

Kuvajtski emir je, također, saopćio da je Katar spreman razgovarati o zahtjevima zemalja okupljenih oko Saudijske Arabije, a katarski ministar vanjskih poslova prokomentarisao je te izjave da Katar ne želi razgovarati o onim stvarima koje se tiču njegovog suvereniteta. Svi drugi razgovori su mogući, pod uslovom da se prekine blokada, dodavši: “Razgovori moraju biti lišeni svakog diktata jedne strane drugoj, već moraju biti produkt zajedničkog rada i to nakon što se prekinu sve nezakonite radnje usmjerene protiv Katara.”

Takav stav Katara odbacile su četiri arapske zemlje, navodeći u svom jutrošnjem saopćenju da je stav katarskog šefa diplomatije Muhammed b. Abdurrahmana Alu Sanija “dokaz neozbiljnosti Katara u razgovorima, borbi protiv terorizma i njegovog finansiranja.”

Zemlje okupljene oko S. Arabije optužile su Katar da je, navodno, učestvovao u planiranjima i izvođenjima vojnih udara u nekim arapskim zemljama, kao i da posredstvom svog utjecaja podstiče opozicione snage u arapskim zemljama. Ovakve optužbe na račun Katara dolaze iako se zna da su Emirati i Saudijska Arabija aktivno učestvovali u svrgavanju legitimnog egipatskog predsjednika i Parlamenta 2013. godine, a samo UAE su do sada pučističkim vlastima pomogli sa više od 12 milijardi dolara. Također, neskrivena je politička i materijalna podrška koju Emirati pružaju libijskom penzionisanom generalu Halifi Hafteru, koji se bori protiv međunarodno priznate vlade Libije, a postoje i bojni dokazi koji ukazuju na umiješanost UAE u pokušaj vojnog udara u Turskoj, prošle godine.