Vijest da je u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Sarajevu pet godina postojao elitni razred u koji su išla djeca imućnih ljudi s primanjima višim od 3.000 maraka, koji nisu željeli da se njihova djeca miješaju s “običnim” učenicima, izazvala je burnu reakciju bh. javnosti.

Nekoliko roditelja čija djeca idu u ovu školu obratilo se našoj redakciji. Oni ističu da i dalje postoji podjela među učenicima kod nastavnika iz određenih predmeta i da još nije uspostavljena ravnopravnost među djecom. Istovremeno, proces društvenog raslojavanja doveo je do toga da se tzv. elitna odjeljenja prave i u mnogim drugim mjestima u BiH.

Povlašteni položaj

Neka djeca osjećaju se diskriminiranim, dok druga odrastaju u povlaštenom položaju. Psiholog Jasna Bajraktarević smatra da je veliki hendikep za djecu ovakva vrsta podjele u školama.

– Nijedna škola ne treba dozvoliti da se prave elitni razredi, jer etiketiranja djece u tom uzrastu ne smije biti. Za djecu je najbitnije da vrednuju ono što je dobro, a ne ono što je bogato. Djeca iz imućnije porodice mogu stvoriti osjećaj superiornosti nad onima koji su slabije situirani i inferiorniji. Roditelji i direktori moraju se truditi da to među djecom izbrišu i da đaci sami stvore jedno okruženje i izaberu za druga nekoga koga simpatišu bez obzira na imovno stanje – rekla je Bajraktarević.

Istakla je da statistike pokazuju da najveći bogataši za prijatelje biraju one iz nižih slojeva, jer u njima prepoznaju poštenje, ljudskost i iskrenost. Mirsada Jaganjac, pedagog jedne od osnovnih škola u Sarajevu, smatra da je podjela djece posljedica utjecaja roditelja.

Markirana odjeća

– U školama sve više djece ističe markiranu odjeću, dok se druga djeca koja nemaju te uslove povlače u sebe. Generalni problem je da imućniji roditelji žele da im djeca idu u nekoliko škola u užem centru grada. Tu se stvara veliki pritisak pri formiranju razreda, jer oni smatraju da su neke učiteljice bolje od drugih i da trebaju učiti njihovu djecu. To su ti elitni razredi – rekla je Jaganjac.

Jasna diskriminacija

Nastavnica Mirjana V. u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi sprema se za odlazak u penziju, ali objašnjava da se za vrijeme svog dugogodišnjog rada nije uspjela izboriti s ovim oblikom diskriminacije.

– Sada u jednom razredu imamo djecu – uglednog banjalučkog plastičnog hirurga, pedijatra, narodnog poslanika i slično, a prije nekoliko godina zajedno su u razredu bila djeca gradonačelnika, vlasnika najvećeg banjalučkog hotela, direktora špediterske agencije i slično. Obično se bira da u jedan razred idu djeca čiji roditelji imaju slična zanimanja i društveni status, ali sve se to radi tajno. Smatram da je to diskriminacija i nikako nije dobra praksa – ispričala je Mirjana.

Tuzla:  Problem spriječen

U osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu nema takozvanih elitnih razreda, saznajemo u Pedagoškom zavodu TK. Ovaj problem spriječen je prije nekoliko godina, a inicijative za formiranje i klasiranje djece, uglavnom univerzitetskih profesora i doktora, dolazile su od samih roditelja.

Djeca imućnijih, tačnije roditelja koji su spremni izdvojiti oko 2.000 eura za godinu školovanja, uglavnom pohađaju Međunarodnu školu u Tuzli. (A. Mu.)     

Travnik: Nema klasičnih primjera

Klasičnih primjera elitnih razreda na području Travnika nema, ali posljednjih godina sve je prisutnija pojava da roditelji insistiraju da djeca pohađaju Osnovnu školu “Travnik”, koja je smještena u centru grada.

U Travniku je, također, često izražena pojava da građani hrvatske nacionalnosti djecu upisuju u osnovnu školu koja radi u sklopu KŠC “Petar Barbarić”, dok pojedine škole ostaju poluprazne ili čak uopće ne rade.  (K .K.)

Mostar: Elitne škole

U mostarskim školama negiraju postojanje takozvanih elitnih razreda, ali saznajemo da imućniji roditelji prilikom upisa svoje djece favoriziraju Četvrtu i Treću osnovnu školu, jer slove kao “gradske”.

Nezvanično, Četvrtu pohađaju djeca uglednih Mostaraca i iz imućnijih porodica, a tako je i u Trećoj osnovnoj školi, kojoj, inače, pripadaju naselja oko trga Rondo te Konzulata Republike Hrvatske. (M. Sm.)

Banja Luka: Elita u centru

Formiranje elitnih razreda u Banjoj Luci najizraženije je u banjalučkoj Osnovnoj školi “Ivo Andrić”, koja se nalazi u centru grada, a skoro cijela banjalučka javnost upoznata je s tim koliko se roditelji bore i interesiraju s kim će njihovo dijete pohađati nastavu.

– Imućni roditelji biraju s kim će dijete ići u razred, bogati žele da su u društvu bogatih. Sastav takvih razreda najčešće se dogovara na neformalnom sastanku s direktorom i nije potrebno nuditi novac da vam dijete bude u krugu “odabranih”, jer niko ne želi odbiti da učini uslugu najbogatijim ljudima u gradu – ispričala nam je jedna učiteljica. (B. S.)

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *