Uz poveći članak o Turkinji Zerife Yatkin, koja na ovaj način istovremeno kupi poene u svome političkom životu (u jednoj bečkoj općini) jer u njemu govori o svome prisilnom braku, a koji je napisao novinar Die Presse-a Erich Kocina, priložen je i jedan manji tekst u kojem se tvrdi da je prisilni brak običaj i u Bosni. “Prisilni brakovi postoje i kod pravoslavnih i kod muslimana, kod Roma kao i Indijaca, u Albanaca, Bosanaca ili u Kurdskim zajednicama”, piše Die Presse.

Svakome Bosancu koji ovo pročita jasno je da se radi o čistoj dezinformaciji. S obzirom da je teško povjerovati da se radi o nekompetentnom novinaru u dnevnim novinama koje su u međuvremenu postale i najskuplje dnevne novine u Austriji (za usporedbu: cijena Die Presse iznosi 2,00 €, dok je cijena najtiražnijih dnevnih novina Die Krone 0,80 €, a cijena drugopozicioniranih novina po tiražu, Oesterreich, 0,50 €), ne preostaje mnogo opcija za objašnjenje ovakvih lapsusa.

Die Presse dakle ne čita niži sloj društva, nego naprotiv, onaj imućniji i obrazovaniji, onaj koji učestvuje u odlučivanju na državnom i međunarodnom nivou. Možda nakon ovakvih članaka čitaocima Die Presse postane jasno zašto je Evropa izabrala da se Bosni i Hercegovini ne ukine vizni režim.

No praksa širenja dezinformacija o Bosni i Hercegovini nije ništa novo. Tako se je npr. prije dvije sedmice, također u nedjeljnom izdanju “Die Presse”, mogao pronaći dosije o zlostavljanu i ubijanju Roma. Težište je bilo na Mađarskoj, gdje su u posljednje vrijeme aktuelna ubistva Roma, međutim dominirajuća slika dosijea je bila iz Bosne: Romska djeca iz Bosne sa velikim plamenom u pozadini.

Razlog plamena je na prvi pogled jasan: proganjanje Roma u Bosni, a tek pomnijim pogledom se da pronaći objašnjenje- Romi su sami zapalili svoje mjesto stanovanja jer su dobili nalog za iseljavanje sa tog mjesta. Razlog ubrajanja ovog događaja u dosije je jasan: diskriminacija i proganjanje Roma u Bosni.

IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *