El Zavahiri je u video snimku objavljenom kasno sinoć pozvao muslimane iz Iraka, Jordana, Libana i Turske, zemalja koje se graniče sa Sirijom, da se pridruže pobuni protiv Asadovog “kancerogenog režima”.

Visoki irački bezbjednosni zvaničnik rekao je juče agenciji AP da su obavještajni podaci u poslednja četiri mjeseca pokazali da postoji protok boraca vezanih za El Kaidu iz severnog iračkog grada Mosula ka Siriji.

Izjave El Zvahirija i iračkog zvaničnika dolaze poslije dva samoubilačka napada na zgrade bezbjednosnih vlasti u Alepu, sirijskom gradu koji je bio relativno miran u 11-omjesečnoj pobuni protiv režima Asada. Niko za ove napade nije preuzeo odgovornost, navodi AP, ali podsjeća da su oni karakteristični za El Kaidu.

 U svom osmominutnom video snimku El Zavahiri je rekao da za Asadov režim ne preostaje ništa drugo nego ukloniti ga.

“Ne oslanjajte se na zapad i na Tursku, koji su imali sporazume i uzajamnje dogovore sa ovim režimom decenijama i samo su ga napustili kada su primijetili da slabi”, rekao je El Zavahiri. 

On je pozvao Sirijce da ne prihvate pomoć Arapske lige i “korumpiranih vlada” njenih članica. El Zavahiri, koji je rođen u Egiptu, preuzeo je vođstvo el Kaide posle ubistva Osame bin Ladena u Pakistanu.

(vestionlinecom)

Leave a Reply

*

captcha *