IslamBosna.ba – Poznati saudijski analitičar Džemal el-Hašugdži, koji slovi za jednog od ljudi jako bliskih kraljevskoj porodici u Saudijskoj Arabiji, a mnogi ga često i nazivaju pisarem kraljevske porodice, u jednom intervjuu za portal Arabi21 komentirao je odnose između Turske i Saudijske Arabije. Na pitanje o savezu ove dvije zemlje, on je izjavio: “Ovaj savez je budućnost. Saudijska Arabija ima svoje ciljeve u regionu; borba protiv terorizma, zaustavljanje iranske ekspanzije i zaustavljanje eskalacije sukoba u regionu. Za sprovođenje tiih ciljeva njoj je potreban sposoban partner a to je Turska. Isti ti ciljevi su i ciljevi Turske i Saudija i Turska se u tome slažu.”

On je izrazio svoje očekivanje još tjesnijom i intezivnijom saradnjom Rijada i Ankare u skorijoj budućnosti.

El-Hašugdži je također kazao da je ideološki i politički konsenzus Turske i Saudijske Arabije put u rješenje nagomilanih problema u regionu, problema koji su se gomilali decenijama i koji sada prijete da eskaliraju. On je kazao: “To ne znači da Turska i Saudijska Arabija imaju Aladinovu čarobnu lampu pa će probleme riješiti tokom noći, ali je taj konsenzus put u njihovo rješenje.”

Govoreći o situaciji u Egiptu, on je istakao da je u Egiptu stanje jako loše: “Vlada Egipta vodi jako lošu politiku i ovakva politika će, definitvino odvesti u krizu. Smatram da je potrebno liječiti tu krizu prevencijom, jer ako se ne riješi preventivno, mnogo teže će biti riješiti je kada se razvije.”

IslamBosna.ba