Dvije eksplozivne naprave eksplodirale su u karipskom ljetovalištu Kartahena, gdje će u subotu početi dvodnevni samit, nekoliko sati prije dolaska Obame, a još dvije male bombe eksplodirale su u blizini američke ambasade u Bogoti, u oblasti gdje su smještene vladine zgrade, prenosi AFP.

“Niko nije ubijen, niko nije povrijeđen i nije bilo materijalne štete”, potvrdio je policijski zvaničnik, bez navođenja ko bi mogao biti osumnjičen za napade.

‘Niko nije ubijen, niko nije povrijeđen i nije bilo materijalne štete’, potvrdio je policijski zvaničnik.

Reuters navodi da su dvije torbe s eksplozivom eksplodirale u petak oko 19.30 sati po lokalnom vremenu oko 400 metara od autobuske stanice u Kartaheni i da su dvije naprave eksplodirale kod drveta u kanalu za odvod u blizini američke ambasade u Bogoti.

Obama je u petak poslije podne stigao u karipsku luku u Kolumbiji, gdje se, po prvi put, očekuje da će čak i neki od najbližih saveznika Washingtona protestirati zbog nepozivanja Kube na taj najznačajniji regionalni skup koji se održava svake treće godine.

Ministri vanjskih poslova su se u petak “prepucavali”, iza zatvorenih vrata, zbog insistiranja ljevičarskih južnoameričkih i karipskih zemalja da u završnoj deklaraciji samita bude nedvosmisleno istaknuto da samita više neće biti bez prisustva Kube.

Izvor: Agencije

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *