Tajjib je navedeno rekao u izjavi nakon sastanka sa Ahmedinedžadom, zahtjevajući da ‘Iranski predsjednik poštuje Bahrein kao bratski arapski narod i da se ne miješa u poslove zemalja Zaljeva.

U mjesecu oktobru Bahren je povukao svog diplomatskog predstavnika iz Irana kako bi protestvovao zbog miješanja Teherana u unutrašnje poslove zemalja Zaljeva. Šiitski Iran je podržao demonstracije bahreinskih šiija nad sunitskom monarhijom.

Nakon sastanka u utorak Ahmedinedžad je održao konferenciju za štampu na El-Azharu u kojoj je istakao kako je došao iz Irana da kaže kako su Egipat i narod Egipta u srcu iranskog naroda.

Ali viši savjetnik rektora El-Azhara, Hassan el-Šafi,koji se obratio nakon Ahmedinedžada osvrnuo se na pojedine šiite i njihovo vrijeđanje pojedinih ashaba Poslanika Muhameda,s.a.v.s., dok je iranski predsjednik slušao sa primjetnom nelagodom.

“Razgovori su bili otvoreni”,kazao je Šafi osvrćući se na razgovor Ahmedinedžada i Tajjiba.

Ranije, Ahemedinedžad je razgovarao o sirijskom sukobu sa predsjednikom Egipta, Muhamedom Mursijem.

Ovo je prva posjeta iranskog vođe Egiptu u posljednjih nekoliko decenija.

Mursi, žestoki protivnik stavova Ahmedinedžada bliskog postojećem sirijskom režimu, susreo se iranskim vođom na aerodromu u Kairu nakon njegovog dolaska na samit Organizacije islamske saradnje (OIC).

Tokom svog boravka u Egiptu iranski predsjednik bio je meta napada cipelom,ali je napadač, inače Sirijac, promašio. Napad cipelom u arapskoj kulturi jedan je od najtežih načina omalovažavanja javne ličnosti.

Napadač je iranskog predsjednika promašio dva puta, a nekoliko muškaraca odmah je zaštitilo Ahmadinedžada i odvelo ga do automobila.

Najpoznatiji slučaj gađanja cipelom bio je onaj 2008. godine kada je tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha pogodio lokalni novinar tokom njegove posjete Bagdadu.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *