IslamBosna.ba- Fotografije egipatskog pučističkog predsjednika Abdulfetaha es-Sisija u ihramima izazvale su reakcije pratilaca na društvenim medijima. Fotografije su objavljene na zvaničnom Twitter profilu egipatskog pučiste i pokazuje obrede umre, koje je es-Sisi obavio prilikom dolaska na kongres u Mekki, gdje ga je saudijski kralj Selman pozvao.

Zanimljivo je da se na jednoj fotografiji es-Sisi se vidi podignutih ruku, a Bejtullah je iza njegovih leđa. Običaj je da vjernici podužu ruke prema Kabi, a ne okrećući mu leđa.

Aktivisti na društvenim mrežama su sa sarkazmom komentarisali ovu fotografiju, kazavši da je “predsjednik izgubio kompas”. S druge strane, mnogi su komentarisali da je ova slika dokaz protiv es-Sisija, koji je ubio hiljade nevinih demonstranata na Rabi’i i Nahdi.

Es-Sisi, sa još nekim arapskim liderima, sudjeluje na arapskom samitu u Mekki.

Za razliku od obaveznih dnevnih namaza, gdje se muslimani tokom namaza okreću ka Bejtullahu, kad se uči dova nije obavezno se okrenuti prema njemu.
Međutim, muslimani se tokom hadža i umre okreću ka Bejtullahu u svojim dovama jer se vjeruje da postoji veća vjerovatnoća da će dove biti primljene.
Otkako je es-Sisi preuzeo vlast nad Egiptom u krvavom udaru u junu 2013. godine, egipatska ulema povezana s državnim institucijama dosljedno je donosila bizarne fetve, od kojih su mnoge povezane sa državnom politikom.
Prošlog mjeseca, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je na svome Twitter nalogu na arapskoom jeziku objavilo fetvu egipatskog alima kako je haram proklinjati jevrejsku državu.

IslamBosna.ba