IslamBosna.ba- Na stotine egipatskih nogometnih navijača je podiglo četiri prsta, znak Rabi’a, kada je njihov klub el-Ahly igrao polufinalnu utakmicu protiv Orlando Pirates na Afričkom prvenstvu u subotu navečer u Johannesburgu.
Znak je pokazivanje protivljenja vladi egipatskog predsjednika Abdelfettaha es-Sisija i znak podrške svrgnutom predsjedniku Muhammedu Mursiju.
“Mi šaljemo poruku es-Sisiju da prestane sa progonom pripadnika Muslimanske braće”, kazao je jedan Egipćanin koji živi u Južnoj Africi. “Mi smo pristalice el-Ahlija ali mi također želimo da iskoristimo priliku da informišemo Južnoafrikance i svijet o trenutnoj situaciji u Egiptu”, kazao je ovaj Egipćanin, koji je želio da ostane anoniman. Rabi’a znak inače predstavlja simbol postojanosti, žrtve i otpora vojnom udaru i sjećanje na žrtve maskra iz avgusta 2013. godine kada su snage trenutnog predsjednika es-Sisija ubile najmanje 1.150 pristalica Muhammeda Mursija na gradskom trgu Rabi’a.

Drugi navijač je kazao za Agenciju Anadolija: “Mi smo također željeli pokazati našu solidarnost sa predsjednikom Muhammedom Mursijom i nekoliko drugih Egipćana koje je zatvorio Sisijev diktatorski režim na izmišljenim optužbama”.
Policija je kasnije oduzela niz političkih baera i Raba majice.
Ikbal Džasat iz grupe Media Review Network, je kazao da je ljut zbog toga što se policija umiješala među navijače: “Južna Afrika je slobodna zemlja i ovo je sramota za našu demokratiju”, kazao je on.

IslamBosna.ba