IslamBosna.ba- Četverogodišnji dječak nalazi se među 116 Egipćana koji su osuđeni na doživotni zatvor u odsustvu u utorak. Optuženi se terete za ubistvo, uništavanje imovine i demonstracije od 3. januara 2014. godine, kada je dječak imao samo jednu ipo godinu.

Prema optužnici dječak je okrivljen za četiri ubistva, osam pokušaja ubistva, vandalizam nad imovinom Uprave za zdravlje u provinciji el-Fejum (na oko 70 kilometara jugozapadno od Kaira), prijetnje vojnicima i policajcima te oštećenje vozila koja pripadaju snagama sigurnosti.
Prema braniocima, vojni sud je odbio da prihvati dokumenta koja dokazuju dob Ahmeda Mensura Karnija.
“Rodni list dječaka je priložen nakon što su snage državne sigurnosti dodale njegovo ime na spisak optuženih, ali onda je slučaj prebačen na vojni sud”, kazao je advokat Fejsal es-Sajjed.
Advokat Ramadan Ferhat je kazao da je Karni rođen u septembru 2012. godine te je priložio Karnijev rodni list sudu ali dokumenti su ignorisani i dječak je osuđen na doživotni zatvor.

Drugi egipatski advokat Muhammed Ebu Hurira je napisao: “Usred nepravde i ludila u Egiptu, četvorogodišnje dijete je osuđeno na doživotni zatvor. On je optužen za uznemiravanje, nanošenje materijalne štete i ubistvo. Egipatske vage pravde nisu reverzibilne. Nema pravde u Egiptu. Nema razloga. Logika je nedavno izvršila samoubistvo. Egipat je poludio. Egiptom vlada gomila ludaka”.
Mnogi vjeruju da ovaj slučaj izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog nepoštovanja ljudskog života u disfunkcionalnom pravosudnom sistemu.

Kazna je također izazvala negodovanje i kritikke na društvenim mrežama dok korisnici optužuju egipatski pravni sistem i vladu za korupciju i nepravdu.
Ova sudska odluka je došla samo godinu dana nakon što je slijepac u Egiptu dobio 15- godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva policajca.
Prema Amnesty International, 100.000 Egipćana iz redova je zatvoreno samo u protekloj godini.

IslamBosna.ba