Egipatska policija zna da djecu ne donose rode. Ali da baš ništa ne donose, to nisu sigurni. Policiji u Keni, oko 500 kilometara jugoistočno od Kaira, na Nilu, je prijavljena jedna roda sa navodnom “špijunskom napravom”, odnosno kamerom, svezanom na nju.

Policija, naravno ta slobodarska, patriotska policija koja ne ubija nikog do svoje vlastite građane na demonstracijama, je, ni pet, ni šest, nego gurnula rodu iza rešetaka.

Mada je jedan veterinar, nakon što je pregledao rodu, utvrdio da se radi o napravi koja prati migracijska kretanja životinja, te da je životinja doletjela u Egipat iz Francuske, mudra egipatska policija je ipak zadržala rodu u pritvoru i čeka dozvolu od državnog tužiteljstva da rodu pusti na slobodu.

Egipatskim, ili bolje rečeno Mubarakovim, snagama sigurnosti ovo nije prvi put da prozru ovako podmuklu metodu špijuniranja pomoću životinjama. Ranije ove godine je jedan egipatski policajac uhapsio goluba, a 2010 godine su egipatske vlasti tvrdile i da Izrael pomoću GPS tehnologije navodi ajkule na egipatske obale.

S obzirom da su na vlast ponovo zajahali mubarakovci, bilo je krajnje vrijeme da se jave stari oblici paranoje. Šta je slijedeće?

Turske špijunske podmornice u obliku nilskih konja?