Amnesty International je opisao potez vojnih vlasti Egipta kao najveću prijetnju ljudskim pravima u zemlji od revolucije 25. januara.

Vrhovni savjet oružanih snaga, koji vlada Egiptom od pada Hosnija Mubaraka sa obećanjem da će vlast predati u novembru, objavio je proširenje zakona o vanrednom stanju nakon sukoba ispred i unutar izraelske ambasade u Kairu prošlog petka. Mnogi politički analitičari zabrinuti su da će primjena zakona u oktobru biti produžena na još šest mjeseci i da će zbog toga možda predstavljati smetnju održavanju parlamentarnih izbora.

Suspenzije mnogih civilnih prava i postojanje specijalnih “bezbjednosnih sudova” bili su obilježje Mubarakovog režima, koji je zakon o vanrednom stanju držao na snazi skoro 30 godina, sve do pada diktature.

Nakon Mubarakovog svrgavanja vojne vlasti su obećale da će ukinuti zakon o vanrednom stanju nakon što se situacija smiri, ali su umjesto toga nedavno proširile zakon kako bi se razračunale sa, kako kažu, “terorizmom i anarhijom”.  

“Ove promjene su najveća prijetnja pravu Egipćana na slobodu na izražavanja, udruživanja i okupljanja kao i prava na štrajk”, kaže Filip Luter, zamenik direktora organizacije Amnesty International za Bliski istok.

Suočavamo se sa najvećom erozijom ljudskih prava u Egiptu od Mubarakovog pada. Vojne vlasti su u suštini preuzele stare zloglasne egipatske zakone kako bi vratili zemlju u stare dane”.

Aktivisti se plaše da bi vojne vlasti mogle da iskoriste vanredno stanje da se obračunaju sa popularnim disidentima koji se protive vojnoj vladavini.

Novi vojni dekret proširio je zakon o vanrednom stanju nejasno definisanim prestupima koji bi lahko mogli da se odnose na legitimne proteste kao što su odredbe o “sprečavanju prava drugih na rad”, “širenje lažnih informacija u medijima” ili “ometanje  protoka saobraćaja”.  

Tokom sedam mjeseci vojne vladavine u Egiptu, nekoliko mirnih demonstracija je bilo nasilno razbijeno od strane vojske dok neki mediji i brojni bloger optužuju huntu za cenzuru i hapšenja.

Nakon pada režima Hosni Mubaraka, svrgnutog diktatora Egipta, do sada je 1.200 civila osuđeno na Vojnom sudu u toj zemlji navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava u Egiptu Human Rights Watch. Prema izveštaju te agencije, na Vojnim sudovima u Egiptu sudi se civilima, novinarima i aktivistima u domenu ljudskih prava. Human Rights Watch je saopštio da egipatski sistem nastavlja sa mučenjima zatvorenika u zatvorima.

(enovinecom/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *