IslamBosna.ba– Egipatska vojska je ove sedmice uništila najmanje 140 kuća i više od 200 hektara zemlje duž svoje granice sa Pojasom Gazze kako bi proširila tampon zonu sa opkoljenom priobalnom teritorijom.

Egipat je, od 2013. godine, proizvoljno uništio na hiljade kuća kako bi stvorio tampon zonu, tvrdeći da je neophodno da spriječe protok oružja i militanata iz Gazze.

Gotovo 4 hiljade ljudi je prisilno iseljeno u sklopu rušenja, za šta Human Rights Watch kaže da može predstavljati kršenje međunarodnog prava.

Guverner pokrajine Sjeverni Sinaj, general-major Abdelfettah Harhur je kazao za AP u ponedjeljak da je vojska počela novu fazu čišćenja zone, koja je široka 1.500 metara i duga 10 kilometara.

Vlada je obećala nadoknadu onima koji su izgubili svoje domove i farme, kaže Harhur, a stanovnici bi trebali dobijati 3 hiljade egipatskih funti za plaćanje ‘alternativnog smještaja’.

Lokalni plemenski vođa šejh Issa Karafin, međutim, kaže da neki od raseljenih još nisu primili novac.

On dodaje da pružio pomoć za više od dvadeset raseljenih porodica da pronađu mjesto za život u Ismailiji nakon što im je u avgustu vojska naredila da napuste svoje domove.

Jedan stanovnik je kazao da su on i njegova porodica živjeli u pustinji ‘u kolibiama bez struje ili vode’. On je razgovarao za AP pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde vlasti.

Egipat već dugo optužuje Hamas da izaziva nemire na Sjevernom Sinaju, gdje se egipatska vojska bori protiv ekstremista od 2013. godine otkako je vođa vojne hunte izvršio državni udar na predsjednika Muhammeda Mursija.

I Egipat i Izrael su nametnuli blokadu Gazzi nakon što je Hamas pobjedio na lokalnim izborima u Gazzi.

IslamBosna.ba