IslamBosna.ba– Majka iz Egipta koja se već 43 godine oblači kao muškarac kako bi izdržavala svoju kćerku nakon smrti njenog muža proglašena je ‘idealnom majkom’ od strane provincije Luksor.

Uprava za društvenu solidarnost Luksora navodi da su dodijelili nagradu Sisa Ebu Dauh (64) kao ‘ženskom hranitelju jer je godinama naporno radila kako bi prehranila svoju kćerku i unučad.

Njen suprug je umro dok je ona bila trudna a nakon što je rodila bila je bez prihoda. Lokalna kultura koja se protivi zapošljavanju žene natjerala je da se oblači kao muškarac kako bi izdržavala kćerku Hudu.

Pravljenje cigle i čišćenje cipela na ulici su među poslovima koje je radila. Ona bi oblačila lokalni đilbab, širok dugi ogrtač sa širokim rukavima, kao i bijeli turban uz muške cipele.

Godinama kasnije suprug njene kćerke se razbolio i nije mogao raditi tako da je Ebu Dauh nastavila da radi kako bi prehranila svoju unučad.

Ona dodaje da je radila niz poslova od poliranja cipela, do poljoprivrednih radova.

„Više volim teški rad poput nošenja cigli i vreća cementa, kao i čišćenje cipela nego da prosim na ulicama kako bih zaradila i prehranila sebe, svoju kćerku i njenu djecu“, kaže ona.

„Kako bih se zaštitila od muškaraca i njihovih grubih pogleda, i da ne bih bila na ‘udaru’ zbog tradicije, odlučila sam da budem muškarac i oblačim se u njihovu odjeću i da radim sa njima u drugim selima gdje me niko ne poznaje“.

Ebu Dauh još uvijek čisti cipele što joj donosi pristojan prihod.

Njezina kćer Huda kaže: „Moja mama je ona koja još uvijek prehranjuje porodicu. Svako jutro se budi u šest sati kako bi počela sa čišćenjem cipela na stanicu u Luksoru. Ja joj nosim pribor jer je sad u poznim godinama“.

Ebu Dauh se zahvaljuje svima onima koji su joj pomogli u životu.
“Hvala svima koji su mi pomagali. Nadam se da ću jednog dana vidjeti Egipat u boljoj situaciji”.

IslamBosna.ba