Muhammed Badi’, Safvett Hidžazi, Assam el-Arijan, Muhammed el-Baltadži

IslamBosna.ba- Egipatski sud osudio na smrt vođu Muslimanske braće zajedno sa još 13 članova i simpatizera zbog navodnog nasilja prošlog ljeta. Krivični sud u Gizi donio je presudu protiv vrhovnog vođe Muhammed Badi’a, zatim Muhammeda el-Baltadžija, Assama el-Arijana,vođu Džemaa Islamije Assima Abdelmadžida, poznatog šejha Safveta Hidžazija i bivšeg ministra Mursijeve vlade, Basima el-Audu.

Oni su osuđeni za izazivanje nasilja u kojem je ubijeno deset osoba u blizini el-Istikama džamije u Gizi, nekoliko dana nakon državnog udara na legitimnog predsjednika Muhammeda Mursija.

To je druga smrtna kazna nad njim, koji je još u aprilu osuđen na smrt zajedno sa više od 680 osoba. Prilikom izricanja presude od 28. aprila Muhammed Bedi’ je izjavio: “Kada biste me i ubili hiljadu puta, tako mi Allaha, ne bih odustao od istine. Naše riječi da je smrt na Allahovom putu naš najveći ideal nisu samo obična parola.” Zatim je dva puta ponovio ‘Allahu primi ovo!”

Sin Muhammeda el-Badi’a, Ammar (38) umro je od posljedica ranjavanja dok je protestovao na trgu Ramzez, dok je kćerka Muhammed el-Baltadžija, Esma (17) ubijena snajperskim hicem na trgu er-Rabi’a.

“Radujte se, radujte se, ovi što su izginuli na er-Rabi’i i Nahdi nisu ništa manji od nas,” kazao je nakon izricanja presude Bedi’.

“Završit ćemo našu revoluciju, tako mi Allaha Uzvišenoga, završit ćemo je! I opet ćemo se sresti! Srest ćemo se još dva puta, jednom na dunjaluku drugi put na Ahiretu,” poručio je šejh Hidžazi.

“Vi robovi prolaznog, mi žudimo za pogibijom na Allahovom putu, zato, revolucija se nastavlja“, kazao je Baltadži.

Osmjeh i pored izrečene smrtne presude

IslamBosna.ba