IslamBosna.ba– U nekoliko džamija u Rijadu, Saudijska Arabija, su postavljeni frižideri iz kojih siromašni stanovnici mogu besplatno uzimati hranu. Džamijski imami oduševljeno su prihvatili ovu ideju, postavljajući uvjet da donirana hrana bude pažljivo upakovana i ispravna kako bi se izbjegli zdravstveni problemi.

Na ideju se došlo nakon što je prije nekoliko mjeseci građanin saudijskog grada Ha’ila postavio ispred svoje kuće frižider sa ostacima hrane za siromašne stanovnike (vidi: Frižider za siromašne). Ideja je postigla ogromni uspjeh i dobila veliki broj pohvala.

Postoji istinska briga da siromašni i oni u potrebi imaju stalan pristup hrani nakon završetka posta. Za veliki broj porodica, ovakav način znači da neće bacati ostatke hrane već će ih pažljivo sačuvati i smjestiti u jedan od frižidera koji su postavljeni u džamijama. Jedan od načina da se obezbijedi hrana za siromašne je da se pažljivo sačuva višak hrane i ostavi u frižidere postavljene unutar džamija, prenosi portal Sabq.

“Hljeb, meso kao i drugu vrstu hrane nije dozvoljeno bacati u smeće, već je obaveza s tim nahraniti siromašne, ili ih ostaviti na vidljivo i čisto mjesto, nadajući se da će ih uzeti osobe kojima je hrana prijeko potrebna, ili u krajnjem slučaju životinje. Bacanje hrane u smeće, ostavljanje na prljavim mjestima i po putevima je svojevrstan čin obezvređivanja i skrnavljenja Allahovih blagodati, a također predstavlja i oblik nanošenja štete prolaznicima, te se stoga smatra strogo zabranjenim.” Šejh Abdulaziz ibn Bāz

Poslanik, s.a.v.s., je jedne prilike, idući putem, našao hurmu, te ju je podigao i rekao: “Da me nije strah da ova hurma ne pripada sadaki sigurno bih je pojeo.”(Buhari).

Pojedini saudijski učenjaci, poput šejha Selmana el-Aude, priključili su se kampanji da se ne baca višak hrane već da se podijeli onima u potrebi.

IslamBosna.ba