Naime, na osnovu obrađene većine zahtjeva za juli ove godine, stvarni koeficijent krajnje potrošnje za Federaciju BiH iznosi skoro 65 posto. Taj koeficijent će biti korigiran u skladu s odlukom za Brčko i mogao bi biti umanjen tek za oko 0,30 posto.

Viši koeficijent

Ovaj koeficijent, u poređenju s onim po kojem se trenutno vrši raspodjela sredstava s jedinstvenog računa (63,09 posto), viši je za oko 1,5 posto.

S povećanjem koeficijenta za juli, kako saznajemo, dug Republike Srpske prema Federaciji BiH za sedam mjeseci ove godine povećava se na oko 30 miliona maraka! Taj iznos za prvih pola godine bio je oko 23 miliona.

Iznos krajnje potrošnje za juli viši je za oko 13 miliona KM u odnosu na mjesec ranije.

Prema našim saznanjima, značajna poboljšanja u povećanju iznosa PDV-a i krajnje potrošnje u FBiH i BiH rezultat su pojačanih aktivnosti menadžmenta UIO na kontrolama i sprečavanju utaja PDV-a.

Efikasan rad

Tome je doprinio i efikasan rad Odjela krajnje potrošnje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je analizom podataka u posljednje tri godine otkrio veliki broj obveznika koji su manipulirali unosima krajnje potrošnje u korist RS. 

Također, jedan od razloga pozitivnih podataka u korist FBiH je i povećana ekonomska aktivnost u FBiH tokom ove godine.

Šta ostane poslije povrata poreza

Ukupan iznos obračunatog PDV-a za naplatu u julu 2012., u odnosu na juni, viši je za oko osam miliona maraka. Ukupan iznos neto PDV-a (umanjeno za povrate i porezne kredite) viši je za oko 4,5 miliona KM.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *