Burj Dubai, na čijem građenju je radilo oko 12.000 radnika i koji je visok oko 818 metara, bit će otvoren u ponedjeljak, uz jake mjere sigurnosti.

Konačna visina tornja je ostala tajna koja će se objaviti na otvaranju, ali davno je prevazišla najbližeg suparnika – Taipei 101 u Tajvanu, koji je visok samo 508 metara.

Dubai, jedan od sedam članova Ujedinjenih Arapskih Emirata, stekao je reputaciju centra bogatstva kroz stvaranje umjetnih otoka u obliku palme i zatvorenih skijališta u pustinji.

No, Emirat je pretrpio krizu u trgovini nekretninama krajem 2008, u jeku globalne financijske krize.

Povjerenje investitora je uzdrmano ponovo u novembru,  kada je najveći konglomerat emirata objavio da planira odgoditi otplate duga.

Burj Dubai otvaranje u ponedjeljak vidi kao pozitivan početak godine i analitičari vjeruju da financijske nevolje u Dubaiju neće ujeicati na prodaju oko 1.100 stambenih jedinica u “super-neboderu”.

Međutim, zgrada je dobila kritike, kako od grupe za ljudska prava, koja prigovara zbog lošeg tretmana radnika, tako i od ekologa, koji je navode kako će toranj dramatično povećati nivo ugljika u Dubaiu.

Burj je projektovan od strane Emaar Properties te se vjeruje da je koštao 1.5 milijardi dolara.

Bill Baker, građevinski inženjer odgovoran za toranj, kaže da je Emaar želio što visočiju zgradu.

“Nismo sigurni koliko visoko bismo mogli ići”, rekao je Baker, koji radi za firmu Skidmore, Owings & Merrill koja se bavi arhitekturom i inženjeringom, a stacionirana je u Čikagu.

“To je bila vrsta istraživanja… učenje kroz iskustvo.”

Na vrhu, neki od apartmana u Burj tornju se prodaju za više od 1.900 dolara po kvadratnom metru, iako se sada mogu kupiti u pola te cijene, prema navodima Heather Wipperman Amiji, izvršne direktorice konsultantske firme Investmenta Boutiquea.

Osim luksuznih apartmana i kancelarija, u Burj tornju će se nalaziti i hotel koji je je dizajnirao Giorgio Armani.

Burj je središnji dio više od dva kvadratna kilometra razvojnog područja i  zvaničnici se nadaju da će postati novi stambeni i komercijalni centralni distrikt.

Uz njega se nalazi desetak manjih, ali potpuno novih nebodera i najveći trgovački centar na Bliskom Istoku.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *