IslamBosna.ba- Premijer Mađarske,  Viktor Orban, koji je izrazio bojazan da će imigracija potkopati evropski kršćanski identitet, kazao je egipatskom predsjedniku u petak da on ipak poštuje islam ‘kao jednu od velikih intelektualnih i duhovnih tvorevina čovječanstva’.
Orban je također rekao egipatskom predsjedniku Abdelfettahu es-Sisiju da je Egipat neophodan za stabilnost u arapskom svijetu i ‘da su se udaljenosti u modernom svijetu smanjile… nema stabilnosti u Evropi bez stabilnog Egipta’.
Es-Sisi, koji je izvršio državni udar na demokratski izabranog Muhammeda Mursija nakon čega su uslijedili masovni protesti širom zemlje, pozvao je Mađarsku da učestvuje u ekonomskom razvoju Egipta i da bude zagovornik Egipta.
“Izražavam svoju želju da Mađarska zauzme stav za Egipat u Evropskoj uniji i objasni Evropljanima rezultate koje je postiglo egipatsko rukovodstvo u protekloj godini”, kazao je Es-Sisi.
Es-Sisijeva posjeta Njemačkoj u utorak dočekana je sa demonstrantima a kancelarka Angela Merkel je bila kritična zbog velikog broja smrtnih presuda koje su izrečene nakon državnog udara na predsjednika Mursija.
Nasuprot tome, Orban je nedavno izazvao ogorčenje kada je kazao da smrtne kazne, koje su zabranjene u EU, treba ‘zadržati na dnevnom redu’. A on je još kazao da ideali Zapada nisu nužno prikladni svakome.
“Odlučivanje nije naš posao, mi nismo profesori demokratije”, kazao je Orban. “Nama je drago da egipatski narod ide svojim vlastitim putem”, dodajući da se nada njihovom uspjehu.

Na konferenciji za štampu nakon posjete Es-Sisija, Orban je izjavio da njegova vlada vjeruje u kulturne raznolikosti i da ‘raznobojnost naših kultura je dar od Boga”.

Međutim prije nekoliko dana Orban je za mađarski Napi Gazdaság kazao: “Multikulturalizam je završen, kao što je to prva najavila njemačka kancelarka Angela Merkel. Multikulturalizam je preplitanje različitih civilizacija. Druga je stvar kada je zemlja sastavljena od različitih nacionalnih grupa i kultura. To nije multikulturalizam. Multikulturalizam znači suživot ljudi različitih kulturnih sredina- islama, azijskih religija i kršćanstva. Sve ćemo učiniti da bi se ovo u Mađarskoj izbjeglo. Mi pozdravljamo investitore, umjetnike, i naučnike iz nekršćanskih zemalja, ali mi ne želimo da se s njima miješamo u većem obimu”.

Orban je sredinom maja kritizirao prijedlog Evropske unije o uvođenju nacionalnih kvota za prihvat izbjeglica rekavši da se  on “graniči s ludošću”.

Pošto je očigledno da želi ugoditi pojedinim političarima, on je pohvalio Es-Sisija i njegovu zemlju, ne obraćajući pažnju da li je takva hvala, demokratski gledano, pravilna. Kao što kaže jedan od mađarskih novinara “nazvati Sisija ‘izvanrednim vođom’ je pretjerano”. Es-Sisi je, s druge strane, je čestitao mađarskom narodu što su bili toliko mudri da izaberu takvog čovjeka da vodi njihovu zemlju, a čija vlada je po istraživanju objavljenom početkom ove godine izgubila povjerenje upečatljivih milion birača i trenutno je podržava 23 posto građana.

Tokom njihovog sastanka, dvije zemlje su potpisale nekoliko sporazuma o saradnji i Obran je kazao da će Mađarska stipendirati 100 egipatskih studenata.

IslamBosna.ba