Autor Srna

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH danas je odbacila zahtjev općinskih vlasti u Livnu da se izmijeni odluka kojom je džamija Ćurčinica u centru grada proglašena nacionalnim spomenikom.

Predsjednik ove komisije Azra Hadžimuhamedović potvrdila je novinarima da Ćurčinica predstavlja jedan od rijetkih izuzetaka koje je Komisija napravila prilikom obnove ovog vjerskog objekta.

Prema njenim riječima, sva baština koja se proglasi nacionalnim spomenikom mora biti obnovljena u svom izvornom obliku, ali u slučaju ove livanjske džamije to nije bilo moguće, jer nije postojala relevantna dokumentacija o njenom ranijem izgledu.

“To se prvenstveno odnosi na arhitektonski snimak objekta prije rušenja 1994. godine i fotografije na osnovu kojih je moguće izvesti nesporne zaključke o izgledu arhitektonskih elemenata objekta”, pojasnila je Hadžimehmedović.

Ona je dodala da je upravo iz tih razloga komisija 2007. godine donijela odluku da nacionalni spomenik čine “mjesto i ostaci džamije Ćurčinica, odnosno isključivo lokalitet i nišani u sastavu harema, ali da se ta odluka ne odnosi na novoizgrađeni objekat džamije”.

Izgradnji džamije Ćurčinica po potpuno novom projektu žestoko se protive udruženja bivših pripadnika HVO-a opštine Livno, što je podiglo međunacionalne tenzije, a odlukom Općinskog vijeća pokrenut je upravni spor pred Ustavnim sudom FBiH kojim se traži preispitivanje odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na osnovu koje je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH izdalo dozvolu za građenje sakralno-poslovnog objekta.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *