“Prijetnje upućivane meni, i javno i privatno, sam ignorisao, vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu“, napisao je Suljagić u saopćenju, aludirajući time da je ostavka proizašla isključivo iz bojazni za vlastiti život i život njegove porodice.

Međutim, TV1 saznaje da je pravi razlog za ovu ostavku raskol unutar SDP-a ili, tačnije rečeno neslaganje sa Zlatkom Lagumdžijom.

Naime, Lagumdžija je od Suljagića prije nekoliko mjeseci tražio da suprotno zakonu o visokom obrazovanju smijeni članove UO fakulteta. Suljagić je to odbio, a nakon što su Sebija Izetbegović i Mirsada Pinjo podnijele ostavke na članstvo u UO Stomatološkog fakulteta, Lagumdžija je od Suljagića zatražio da na njihove pozicije, bez obzira na rezultate konkursa, budu imenovane Snježana Džozić i Amira Šaković. Njih je izabrala supruga predsjednika SDP uz pomoć Amine Huseinbegović Čengić. Suljagić je odbio ovu naredbu, a Lagumdžija mu je poručio da će ili izvršiti naređenje ili može odstupiti. Ovaj razgovor vođen je  jučer, a Suljagić je danas odstupio s dužnosti.

Nezvanično, TV1 saznaje da bi njegovim stopama uskoro mogao krenuti i Zlatko Vuković, kantonalni ministar zdravstva.

Iako je Suljagić izjavio da odlazi zbog prijetnji, komesar policije KS Vahidin Čosić danas je potvrdio da je policija KS poduzela sve potrebne mjere kako se ministar Suljagić ne bi osjećao nesigurno i kako bi mu bila pružena, zakonom zagarantovana zaštita.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *