Širi kontekst

Riječi izrečene na sjednici potvrđuju sumnje da problem sa džamijom Ćurčinica ima širi, politički kontekst, na koji je nedavno u “Dnevnom avazu” ukazao i muftija mostarski Seid ef. Smajkić tvrdeći da “Hrvati žele sukobe u FBiH”.

Da je situacija krajnje ozbiljna, osim prijetnji predsjednika podružnice HVIDR-e u Livnu Anđelka Baruna da se “uđe u sukob sa Sarajevom”, potvrđuju i poruke koje su se mogle čuti na sjednici OV Livno. Za njih bi se hitno morala zainteresirati nadležna tužilaštva, s obzirom na to da se neskriveno poziva na sukobe, pa i na rušenje ustavnog poretka Federacije BiH!

Tako je, između ostalog, hrvatski vijećnik Toni Miloloža predložio da se, “ako to već ne mogu učiniti županije s hrvatskom većinom ili hrvatska uprava”, Livno pripoji Republici Srpskoj i da “više ne budemo dio Federacije BiH”. Takva bi se odluka, tvrdi on, trebala donijeti na općinskom referendumu!

– Treba o ovome dobro razmisliti… Možda ne odmah, ali za ubuduće. Neka se održi tematska sjednica da malo o tome razmislimo. Eto vam na volju – ozbiljno je poručio Miloloža.

Govorilo se i o “povijesnoj pravdi ili nepravdi” koju je napravila Islamska zajednica, a spominjani su i prijeteći prijedlozi o “podizanju zida koji će nadvisiti džamiju”!?

U svom stilu, o “povijesnim nepravdama” progovorio je i vijećnik Jakov Perković Zmija, koji je široj javnosti poznat iz slučaja s uklanjanjem mesdžida u livanjskom mjestu Sturba.

– Baš u ovome Livnu postoji jedna povijesna nepravda. A Hrvati šute, trpe i nikada nisu, nakon toliko godina, tražili, progovorili i ukazali na tu povijesnu nepravdu. Zar ima veće povijesne nepravde o kojoj svjedoči jedna crkva u našem Livnu, a koju su Osmanlije pretvorile u džamiju? Ona i dan-danas stoji uspravno, gordo i pokazuje u kojim su vremenima živjeli Hrvati u ovome gradu – kazao je zapjenušano Perković.

Revizija povijesti

Imamo, kazao je, “još jedan primjer gdje se u 21. stoljeću ponovno pokušalo gaziti po pravima Hrvata”.

– U Sturbi je Islamska zajednica pokušala bespravnu gradnju džamije na mjestu gdje su Osmanlije u 17. stoljeću porušile samostan časnih sestara svete Klare. Zar itko normalan ili pošten, bio on Bošnjak, Hrvat ili Srbin, ima pravo prelaziti preko te povijesne nepravde? Zar ćemo i dan-danas, u 21. stoljeću, dopustiti da nam netko u ime ne znam čega ponovno određuje i govori o povijesnim zbivanjima na ovim prostorima? Postoje svjedoci, kameni svjedoci. O tome svi trebamo govoriti i konačno reći: “Dosta, nema više tlačenja!” Mi ne tlačimo naše prijatelje, susjede Bošnjake, ali nećemo dopustiti ni reviziju nečega što Osmanlije nisu uspjele uraditi za 400 godina terora u BiH – poručio je, između ostalog, s općinske govornice Perković.

Anđelko Barun, predsjednik HVIDR-e, koja je i pokrenula peticiju protiv gradnje džamije u Livnu, upitao je zašto OV Livno ne osudi one koji dešavanja u tom gradu u vezi sa Ćurčinicom nazivaju apartheidom, a HVIDRA-u “stavljaju na stub srama, krž i progone je tako da se čovjek upita da li je slobodan otići u Sarajevo”.

– Vidjeli smo da nešto treba pokrenuti. Pokrenuli smo peticiju koju je 2.100 do 2.200 potpisnika, naroda, Hrvata, a čujem da je bilo i Bošnjaka. Da li smo zadovoljni tom peticijom? Ja mogu reći da nisam zadovoljan… Ali, jesam i zadovoljan, jer da ju je potpisalo 5.000, 10.000 ili 15.000 ljudi, vjerojatno džamija ne bi trebala biti tu gdje je… Međutim, glas naroda od 2.200 građana je jak glas, vama ovdje, koje je taj narod izabrao. Dakle, da trebate nešto napraviti. A ne čekati Boga, da Bog djeluje. Jer, Bog je dao razum svima nama. A vas je narod izabrao. Oko 2.200 građana traži da otvorite oči, da otvorimo oči. Ovdje pričamo kao da smo slijepci. S obzirom da vam je narod dao vlast, ne dozvolite da se dogodi ulica – zaprijetio je Barun.

Prijetnje Sarajevu

Prema njemu, na sceni je obračun jačega sa slabijim te je zatražio od vijećnika OV Livno da “zaštite ovaj narod”.

– Sarajevo je udarilo na nas! Mi gledamo, mi smo slijepi. Neće nam ni Bog pomoći ako sami sebi nećemo. Ovo što je bilo u sarajevskim medijima, ovo što se digla islamska crkva (sic!) i zajednica… da niko ne odgovori ovdje u Livnu i našoj županiji, to je tragedija. Zar ćemo non-stop u Livnu čekati šta će nam Čović ili Ljubić reći, možda i Lijanović, šta ja znam? Zar smo samo klimoglavci? Narod te izabrao, narodu treba odgovoriti. Nije problem sakupiti potpise 10.000 ljudi. Ali, bezbroj je ljudi došlo i reklo: “Izdali ste nas!” Ne mi, već ovi gore… Trebate reći narodu jeste li ih izdali. Meni se čini da smo izdani… Ne dozvolite da ulica rješava probleme – istakao je Barun, poručujući da “udruge žele zaštititi svoje hrvatstvo”.

Na ranija pitanja dr. Edina Brkića ko je srušio džamiju Ćurčinica, uz aluziju upravo na HVO iz kojeg je HVIDR-a proizašla, Barun je uzvratio pitanjem: “Ko mi je 1993. godine pobio i ranio kolege ovdje?”

– Uđite u sukob sa Sarajevom! Zašto smo non-stop klimoglavci prema tamo? Gospodo, mora se obustaviti izgradnja džamije. Jer, ovo je kršenje svih propisa. Šta sada treba napraviti? Da se skupi nas 500, 1.000 koje nitko ne može kontrolirati, ni ja, ni načelnik, niti policija. Ko će ih kontrolirati? Ne dozvolite ulicu! Uđite u sukob s federalnim institucijama i zaštitite nas ovdje – iznova je prijetio Barun.

dnevniavaz.ba

Leave a Reply

*

captcha *