Mješovita kosovsko – makedonska delegacija prisustvovala je studijskom seminaru u Centru Kardavi za srednji put, na Fakultetu za islamske studije pri Katarskoj organizaciji za odgoj i nauku.

Šejh El-Kardavi je pozvao prisutne da poučavaju islamu i pozivaju njemu, a ne da pozivaju samo sebi i nacionalizmu, ali da bi poziv u islam Allahovu vjeru koju je On odabrao za ovaj ummet dobio na važnosti i značaju, ukazao je na razumjevanje riječi Uzvišenog: “وبذلك أمرت وأنا من المسلمين” (Tako mi je naređeno, ja sam prvi musliman), što upućuje na ponos i radost zbog pripadnosti ovoj vjeri.

Potom je ukazao i na važnu ulogu koju ima žena u muslimanskom društvu, rame uz rame s muškarcem, jer on je od nje i ona je od njega, kao što kaže Uzvišeni: “بعضكم من بعض” (Jedni su od drugih), što opet pojašnjava i tefsir ajeta: “بما فضل الله بعضهم على بعض” (Zbog toga što je Allah odlikovao jedne nad drugim), napomenuvši da muškarac nema aposolutnu prednost nad ženom, jer žene su odlikovanije od muškaraca što se tiče osjećaja, a muškarci po pitanju razumskih stvari, iako neke žene imaju bolje i razumnije poimanje od opet nekih muškaraca, i obrnuto kao što postoje neki muškarci koji imaju izraženije osjećaje u odnosu na neke žene.

Također je ukazao i na to da islam naređuje da se pravedno postupa i poziva tome u mnogim kur’anskim ajetima i hadiskim tekstovima.

Po završetku susreta šejh je proučio dovu za sve muslimane svijeta za dobro i pobjedu, a prisutni su na to sve aminovali, da bi na kraju članovi delegacije šejhu uručili počasni orden Republike Kosovo.

 Islam-iman.com

 

Leave a Reply

*

captcha *