Radikalne reforme

Rubini je u intervjuu za agenciju Associated Press, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, upozorio da svjetskoj ekonomiji predstoje teška vremena i ukazao da bi bez velikih promjena u politici stvari mogle postati još gore.

– Sve dok se eurozona radikalno ne reformira, a SAD ne povedu ozbiljnu bitku protiv nagomilavanja duga, svjetska ekonomija nastavit će se spoticati na štetu velikog dijela svjetskog stanovništva čiji će životni standrad biti pod pritiskom čak i ako budu imali radna mjesta – ukazao je Rubini, koji predaje na Sternovoj poslovnoj školi Univerziteta u Njujorku.

Rubini se, govoreći o izgledima u ovoj godini, složio s najnovijom prognozom MMF-a da će svjetska ekonomija posustati i njen rast u 2012. je projektovao na 3,3 posto.

– Živimo u svijetu u kojem još postoji velika ekonomska i finansijska krhkost. Postoji velika količina nesigurnosti – makroekonomske, finansijske, fiskalne, suverene, bankarske, regulatorske, porezne, a također i geopolitička nesigurnost – ukazao je Rubini.

Novi prioriteti 

Stoga je on pozvao na velike izmjene u političkim prioritetima.

– Moramo naše investicije usmjeriti s manje produktivnih oblasti, kao što su finansijski sektor i sektor nekretnina, na produktivnije, poput ljudskog kapitala, tehnologije, inovacija – predočio je ekonomista.

Sukob s Iranom najveća prijetnja

Najveću nesigurnost, prema Rubiniju, predstavlja mogući konflikt zapadnih zemalja s Iranom zbog njegovog nuklearnog programa, što bi moglo dovesti do rasta cijena nafte sa sadašnjih oko 100 dolara za barel na 150 dolara i izazvati globalnu recesiju.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *