“Za vraćanje Divjaka u Sarajevo lobirao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko”, izjavio je Dodik za srbijansku “Politiku”.

Komentarišući obrazloženje da Divjak nije izručen Srbiji jer se “ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu”, Dodik je rekao da je ono neosnovano.

Predsjednik RS je dodao da je Srbija je ispunila sve obaveze prema Haškom tribunalu i pokazala da svi optuženi za ratne zločine moraju stati pred lice pravde.

“U Srbiji je 1994. godine zbog ratnih zločina u Zvorniku na osam godina zatvora osuđen Dušan Vučković, pripadnik “Žutih osa”. Zbog ratnih zločina osuđeni su “Škorpioni”, počinioci zločina u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji. Da su suđenja u Srbiji fer potvrđuje i slučaj Ilije Jurišića. On je prvostepenom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud, osuđen na 12 godina zatvora. Jurišićev dolazak na novo suđenje pokazuje da on vjeruje pravosuđu Srbije”, istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će se svi pokušaji onih “koji nastoje da preinače istinu o agresiji na BiH završiti porazom”, Dodik je rekao da je priča o agresiji na BiH potpuno neutemeljena.

“Međunarodni sud pravde u Hagu, koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid na Bošnjacima, nijednom rečenicom nije potvrdio da je na BiH izvršena agresija, iako je BiH podnijela tužbu protiv Srbije zbog genocida i agresije”, istakao je Dodik.

Austrijski sud u Korneuburgu donio je u petak, 29. jula, odluku da generala Armije BiH Jovana Divjaka ne izruči Srbiji, po čijoj je potjernici 3. marta uhapšen u Beču, uz obrazloženje da se “ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu”.

Divjak je, kako navodi “Srna”, osumnjičen za zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, počinjen 2. maja 1992. godine u kojem su ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 vojnika i oficira bivše Jugoslovenske narodne armije.

(srna)

Leave a Reply

*

captcha *