„Ordenom Republike Srpske na lenti“ biće ovom prilikom odlikovani i bivši predsjednici RS-a Rajko Kuzmanović, Dragan Čavić, Mirko Šarović i Nikola Poplašen, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Orden RS na lenti, koji Dodik dodjeljuje Borisu Tadiću, bivšim predsjednicima RS i vladikama, dobili su 90-ih godina i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Nikola Koljević, javlja dopisnica Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

“Taj orden je najvažniji, tj. najvrijedniji prema Ustavu RS i može biti na lenti ili na ogrlici. Šefovima stranih država predviđeno je da bude uručen na ogrlici (tako je bilo sa Slobodanom Miloševićem, Momirom Bulatovićem, patrijarhom Pavlom i Irininejom). Međutim, najavljeno je da će Tadiću biti uručen na lenti”, kaže Smiljanić. 

Takođe, kroz Banjaluku u nedjelju je prolazilo reklamno vozilo Srbskog (tako oni to pišu) narodnog pokreta “Izbor je naš” povodom 20 godina RS, izvještava naša dopisnica. Na njima su slike Dodika, Karadžića, Krajišnika.

“Predsjednik te organizacije je Dane Čanković i on je, između ostalog, odgovoran za lijepljenje onih plakata za krsnu slavu Radovana Karadžića. Međutim, ovdje taj pokret niko ne shvata ozbiljno, niti ko obraća pažnju na te njihove postupke pretjerano, ali u FBiH uvijek imaju odjeka. Oni su inače NVO, koja se zalaže za izdvajanje RS od BiH i protive se članstvu BiH u NATO”, kaže Ljiljana Smiljanić. 

 

‘Orden Družbe’

Povodom 9. januara, Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana, a prema ukazu koji je donio predsjednik RS-a Milorad Dodik, ovaj orden biće dodijeljen i njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, episkopima zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, banjalučkom Jefremu, bihaćko-petrovačkom Hrizostomu, zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju, javila je agencija Srna.

Na svečanosti, ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko uručiće Dodiku „Orden Družbe“, kojim ga je odlikovao predsejdnik Rusije Dmitrij Medvedev. 

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja služiće patrijarh srpski Irinej. 

Centralnoj manifestaciji će, kako se navodi, prisustvovati i princ Aleksandar Karađorđević. 

Skupština srpskog naroda u BiH je prije dvije decenije u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju RS-a.

Od 1998. godine administrativni, politički i ekonomski centar RS je u Banjaluci. RS, kojoj je Dejtonom pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih. 

Čestitke iz Beograda i Zagreba

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas uputio je čestitku predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, javio je Tanjug. 

“Čestitam vam ovaj značajan jubilej sa željom da u narednom periodu nastavimo da radimo na jačanju međusobnih veza Srbije i Republike Srpske radi stvaranja boljih uslova za život svih naših građana”, navodi se u čestitki gradonačelnika Beograda. 

“Uveren sam da ćete, kao i do sada, uspeti da odgovorite na brojne izazove kako bi se očuvala politička i ekonomska stabilnost i obezbedio mir i opšti napredak Srpske”, poručio je Ðilas. 

Dodik je u nedjelju navečer u intervjuu RTRS rekao da je dobio čestitku Ive Josipovića povodom 20. godišnjice RS. To bi bio prvi put da je predsjednik Hrvatske čestitao Dan RS ili bilo šta slično, izvještava Smiljanić iz Banje Luke.

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *