U petak i u naredni utorak očekuju nas utakmice baraža za Evropsko prvenstvo 2012. godine protiv Portugala, istog onog protivnika koji nam je prije dvije godine, također u plej-ofu, oteo plasman na Svjetsko prvenstvo. Ovog puta ulog je Euro 2012.

Dok država počinje padati u “predbaražnu” groznicu, selektor Safet Sušić odiše mirom.

– Euforija mene nikad ne hvata – smije se selektor i nastavlja:

– Upravo gledam Lacio. Senad Lulić se veoma dobro uklopio u ekipu. Za reprezentaciju je vrlo važno to što igra, i to dobro igra – govori Sušić.

Selektoru niko nije otkazao.

– Sve ih očekujem. Problema s tim nema, ali ima sa suspendiranim igračima za prvu utakmicu. Ipak, nemamo razloga za pesimizam. Veliko nam je ohrabrenje to što je Sejad Salihović počeo igrati, što Vedad Ibišević već treću utakmicu zaredom postiže gol, što je Edin Džeko redovan strijelac, a Miralem Pjanić vodi Romu. Znači, većina će ih doći u dobrom raspoloženju. Najgore je kada izgube, onda dođu namršteni, nezadovoljni i mrzovoljni – kaže Sušić.

Do prve utakmice sa Portugalom, naš tim će obaviti dva treninga, u srijedu ujutro i u četvrtak popodne. Predviđeno je da Sušić s igračima organizira zajedničko gledanje utakmica Portugala.

– Ja sam ih već gledao. Igraju vrlo ofanzivno, sa trojicom napadača. Činjenica je da nam je odbrana oslabljena, ali tu, nažalost, ne možemo ništa. U neku ruku je i dobro što napadaju, jer to, onda, znači da je lakše doći do njihovog gola – rekao je Sušić.

Večeras će na Ilidžu doći i Haris Medunjinin, koji neće igrati utakmicu svog Makabija u ponedjeljak navečer.

Spisak portugalskog selektora Paula Benta nije iznenadio Sušića.

– Sve su to poznata imena i svjetski igrači. On ima drugačije probleme u odnosu na mene, a to je višak fudbalera. U odbrani ih ima toliko da nije morao zvati Jose Bosingwa. Isto mu je i sa svim drugim dijelovima tima – kaže Sušić.

Plan priprema je takav da će fudbaleri u utorak biti oslobođeni treninga, ali će sa početkom u 18 sati na Grbavici igrati prijateljsku utakmicu sa Željezničarom, u kojoj će Sušić svim igračima dati po jedno poluvrijeme. Izuzetak će biti samo igrači koji se, eventualno, budu žalili na lakše ozljede.

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *