Bivši amrički predsjednik Jimmy Carter i bivši predsjednici Sovjetskog saveza, Mihail Gorbačov, i Poljske, Lech Walesa, okupili su se, između ostalih, na trodnevnom Svjetskom samitu laureata Nobelove nagrade za mir.

Samit je počeo samo nekoliko sedmica uoči samita NATO-a u Chicagu, za koji se očekuje da će privući veliki broj antiratnih demonstranata. Američki predsjednik Barack Obama, koji je i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir, nije prisustvovao skupu koji je počeo u ponedjeljak, prenosi AP. 

Carter je izjavio da Sjedinjene Države, kao posljednja globalna supersila, imaju odgovornost da budu lider u mirovnim naporima i da budu primjer za ostatak svijeta. Umjesto toga, kazao je, SAD su “previše sklone tome da idu u rat” i da upravo sada razmišljaju o novom ratu, “možda u Iranu”.

– Čovječanstvu se mora poručiti da je rat posljednje sredstvo kojem se treba pribjeći, a pregovori su na prvom mjestu, izjavio je Carter na samitu tokom panel diskusije s Gorbačovom, Walesom i bivšim južnoafričkim predsjednikom F.W. de Klerkom.

Svi učesnici samita su izjavili da mladi ljudi trebaju usvojiti ideale mira – među kojima su ljudska prava, pravda i zaštita okoliša – bez obzira  na toda li to vrijedi za ostatak svijeta ili za njihove zemlje.

– Moramo podsjetiti na ono što su Nobelovi lureati uvijek pokušavali da ostvare, jer su upravo u svojim zemljama uočavali potrebu za promjenom, izjavio je Carter. 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *