Prve veće pauze, sa konakom, hadžije su imale u Istanbulu, gdje su ozijaretili  najpoznatije  centre islamske kulture i obavili namaze i ibadete u najljepšim istanbulskim džamijama.  Hadžije koje putuju sa BissToursom prvu noć su prenoćili u turskom gradu Edirne, odakle su nastavili put prema Adani. 

Druga etapa putovanja naših hadžija i hadži-hanuma nastavila se od Istanbula, preko Ankare, pa do turskog grada Mersina, u čijoj se okolini nalazi znamenita pećina Kehf, gdje su naše hadžije obavili nafile i uputili dove. Ovdje su se spojile hadžije sarajevskog konvoja, sa hadžijama koji putuju BissToursom, odakle su nastavili zajednički putovanje. Inače, drugu etapu putovanja, koja se cijela proteže kroz Tursku, u kojoj je uvijek lahko pronaći mjesto za objed i za namaz, hadžije su  prozvale “rahat tura”. 

Treća etapa putovanja obuhvatala je dionicu od Turske, kroz Siriju, preko Halepa i Damaska, do Ammana, glavnog grda Jordana, gdje su se hadžije odmorile i prenoćile u udobnim i dobro opremljenim hotelima. Ono što je zanimljivo za ove djelove putovanja, jesu  granični prijelazi između Turske i Sirije, kao i Sirije i Jordana, gdje su se hadžije zadržavale 2-3 sahata, što je relativno kratko vrijeme s obzirom da su predhodnih godina hadžije znale tu provesti cijeli dan ili dva.

2.10. sa sarajevskog aerodroma poletjela su prva dva aviona sa hadžijama za Džiddu, odakle su autobusima  doputovali  u Medinu, a druga dva aviona poletjela su iz Tuzle, 3.10. sa manjim kašnjenjima.  Istog dana u Medinu je stigao prvi, tuzlanski, konvoj sa bosanskim hadžijama, dok su sarajevski konvoj i konvoj BissToursa u to vrijeme prešli  granicu Jordana i Saudijske Arabije i polahko se kretali prema gradu Božijeg Poslanika.  

4.10., sa kašnjenjem od oko dva sata, sa sarajevskog aerodroma odletio je i posljednji ovogodišnji avion sa našim hadžijama, koji je, kako saznajemo, hairli sletio u Džiddu, gdje se trenutno čeka na pasošku i carinsku kontrolu, a nakon toga hadžije će organizovano krenuti za Medinu u koju će inšallah stići u kasnim večernjim satima.

U Medini naše hadžije i hadži-hanume, svi osim hadžija iz 5. Aviona, su smješteni u hotel Jawhrat Al Rasheed, koji se nalazi samo nekoliko stotina metara od Poslanikove džamije. Kako saznajemo, sve naše hadžije su, elhamdulillah, u dobrom zdravstvenom stanju. 

Ono što je zanimljivo istaći jeste to da od 1778 hadžija koji su otputovali  ove godine na hadž, najmlađi hadžija ima 3 godine i zove se Fadil-Abdullah Garib koji putuje zajedno sa babom i mamom Nazifom i Fatimom Garib u sarajevskom konvoju.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *