Ali, racionalne odluke, moć kritičkog promišljanja kao i kritičko sagledavanje odluka donesenih na vrhu piramide je kontraproduktivno i opasno – sistem ne traži ljude koji misle svojom glavom, nego koji će bez pogovora provoditi odluke s vrha, ma koliko apsurdne one bile. Za osobe na granici debilnosti svako samostalno uključivanje mozga ne samo da predstavlja nepremostiv zadatak, nego im iznad glava uvijek visi Damoklov mač da, ukoliko budu odstupali od direktive, to ponašanje može biti protumačeno kao „podrivanje sistema“.

Ergo, logično promišljanje se u takvim društvima smatra aktom ravnim veleizdaji.

Ne znam po kojim kriterijima odgovorni američke uprave sigurnosti letenja (TSA – Transportation Security Administration“) biraju svoje buduće radnike i da li je „sirijski sistem“ u međuvremenu postao legitimni kriterij kod radnih mjesta ako s druge strane šaltera stoje muslimani. Ali nekritičko konzumiranje medija može naknadno degradirati vaš urođeni IQ. Tako je anketa naučnika s Univerziteta u Merilendu u novembru 2010. godine pokazala da su najlošije informirani gledaoci islamofobne američke TV-stanice „Fox News“. Osim toga, studija pokazuje da su oni naivniji, gluplji i otporniji na realnost i da su spremniji da vjeruju u predrasude i lažne tvrdnje nego Amerikanci koji se informiraju iz drugih izvora.

U svakom slučaju, TSA je prošle hefte žensko dijete neimenovane muslimanske porodice izvukla iz aviona koji je letio iz američkog grada Fort Lauderdale za Newark. Slučaj možda ne bi zavređivao toliko pažnju da se nije radilo o 18-mjesečnoj (!) bebi koju mediji spominju kao „Riyanna“.

Lokalna TV-stanica WPBF na svojoj internet stranici prenosi:

Let 510 je trebao poletjeti u 18:52h u utorak (8.5.2012, op.p.). Predstavnik avio kompanije je ušao u avion dok je čekao dozvolu za polijetanje i rekao je porodici da predstavnik TSA želi popričati s njima. „Pitala sam ga: ‚Zbog čega?‘ – izjavila je Riyannina majka za WPBF. „Odgovorio mi je da ni ja, niti moj muž nismo na listi osoba kojima je zabranjeno letenje. Radi se o vašoj kćerki. Pitala sam ga: ‚Oprostite, kako to’?”
„To je apsurd” –  izjavio je njen otac. “To nema smisla. Zašto bi osamnaestomjesečna beba bila na toj listi?“

Pa vjerovatno zbog toga jer službenik TSA sa <90 IQ polazi od toga da je El-Kaida u pakistanskim zabitima obučavala ovu bebu da ubija nedužne Amerikance za vrijeme letenja i da odgovorni u TSA već imaju neki razlog zbog kojeg su stavili malu Riyannu na tu listu. To što ona vjerovatno još uvijek nosi pelene i što je prohodala prije nekih 6 mjeseci nije izazvalo klicu sumnje kod ovog debila da bi se kod njenog imena moglo raditi o grešci.

Aferim, kretenu, s takvima kao što si ti rat protiv islamskog terorizma će potrajati do kijameta, jer kad ti i tebi slični niste u stanju uključiti mozak i posumnjati u ispravnost podatka na toj “no fly” listi kod jednoipogodišnjeg djeteta, kako ćete onda biti u stanju raskrinkati kompleksnije laži koje vam se serviraju?

“Članovi naše posade su slijedili odgovarajuće instrukcije i mi se izvinjavamo porodici zbog nemilih okolnosti”, izjavila je glasnogovornica avio-kompanije Sharon A. Jones.

“Slijeđenje odgovarajućih instrukcija…” zar ovo nije bila standardna izvlakuša nacista na sudskim procesima u Nirnbergu nakon Drugog svjetskog rata?

Categories

Leave a Reply

*

captcha *