Da čovjek može učiniti sve kada to želi, pa za to još ima i volje, ali i mogućnosti, najbolji dokaz je Dževad Ćerimagić iz danskog Alborga. On je iz Bileće cijelo brdo, malo-pomalo, preselio na daleki sjever Evrope kako bi od njega sebi i porodici sagradio kuću.

Njegova životna priča vrijedna je pažnje i mnogima može poslužiti kao primjer kako se kretati kroz nepoznate staze života.

– Kada sam stigao u Dansku, selili smo se iz jednog izbjegličkog kampa u neki drugi. Napokon smo se smirili u Alborgu. U tom gradu dobili smo stan na korištenje, a nakon nekog vremena kupili smo kuću. Upravo ta kuća omogućila mi je da se napokon smirim i organiziram svoj i život moje porodice. Živeći u kući napravljenoj od danske cigle, neprestano sam razmišljao kako da od nje napravim pravu hercegovačku kuću, od autentičnog bilećkog kamena – priča Ćerimagić.

Tvrdi da je bio svjestan da mora učiniti sve kako bi stvorio uvjete za realizaciju želje.

– Dugo sam pravio planove, prvo u svojoj glavi, a onda ih razrađivao s braćom i familijom. U Dansku su počele stizati prve količine bilećkog kamena. Kada ga je bilo dovoljno, počeo sam ga ugrađivati u kuću, koju sam morao potpuno renovirati. Klasična danska kuća koju sam kupio s bratom počela se polako pretvarati u hercegovačku ljepoticu, koja je, kada je završena, zablistala punim sjajem u ovom hladnom i vjetrovitom kraju – kaže Ćerimagić, koji je morao na tone i tone kamena dovesti iz svoje domovine u više od 2.000 kilometara udaljeni danski Alborg.

Reljef domovine

Od bilećkog kamena i maltera Dževad je na zidu kuće napravio reljef svoje domovine da ga podsjeti na porijeklo i zemlju iz koje je protjeran, ali koju nikada neće zaboraviti.

– Ponosan sam na kuću, a još ponosniji kada joj se dive i hladni Danci – kazao je Ćerimagić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *